ABD Başkanı Biden'a saldırı girişimi!

Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı, ABD Başkanı Joe Biden'ın İrlanda ziyareti öncesinde yapılmak istenildiği ileri sürülen bir bombalı saldırı planını bozduklarını açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
ABD Başkanı Biden'a saldırı girişimi!
Haberler / Dünya
11 Nisan 2023 Salı 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Kuzey İrlanda ziyareti öncesinde bir bombalı saldırının engellendiği bildirildi.

Kuzey İrlanda polisi, Biden'ın ziyareti öncesiinde Yeni IRA (Yeni İrlanda Cumhuriyet Ordusu) üyelerinin bombalı bir saldırı planını bozduğunu duyurdu.

The Belfast Telegraph'a konuşan bir polis kaynağı, Yeni IRA üyelerinin sınırda yer alan Derry kentinde "bomba yapmak için parça aradıklarını" söyledi.

“ÇOK GÜÇLÜ BİR TOPLUMSAL İSTİHBARAT”

Polis, "Yeni IRA'nın, geçtiğimiz kasım ayında Strabane'de polislere yönelik havan topu saldırısına benzer şekilde, Biden'ın ziyaretiyle aynı zamana denk gelecek bir saldırı planladığına inanılıyor" dedi.

Cumhuriyetçi bir yetkili de Yeni IRA'nın lideri Thomas Mellon'ın, "gösterişli" bir yolla Biden'ın ziyaretini gölgede bırakmak istediğini dile getirdi.

NPSI Emniyet Müdür Yardımcısı Bobby Singleton bu hafta başında gazetecilere yaptığı açıklamada, yetkililerin Derry'de saldırı planlandığına dair "çok güçlü bir toplumsal istihbarata" sahip olduğunu söyledi.

MI5 UYARMIŞTI

Birleşik Krallık'ın en üst düzey istihbarat teşkilatı MI5, geçtiğimiz ay Kuzey İrlanda'daki terör tehdidi seviyesini "önemliden ciddiye" yükseltti.

Yeni IRA mensupları, iki ay önce Omagh'da görevde olmayan üst düzey bir polis memurunun vurulmasının sorumluluğunu üstlenmişti.

YENİ IRA HAKKINDA

İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA), Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını savunan, 1969 yılında aynı adı taşıyan yapının parçalanmasıyla ortaya çıkan ayrılıkçı bir örgüt olarak biliniyor.

İlk başlarda bağımsızlığın ancak silahlı mücadele ile mümkün olduğunu savunan örgüt, 2005 yılında mücadelelerini sadece politik alanda sürdüreceklerini açıklayarak şiddet eylemlerine son verdi. Fakat IRA'dan ayrılan R-IRA, 9 Mart 2009 tarihinde, 2 İngiliz askerini vurarak, "mücadeleye devam" edeceğini bildirdi.

ABD, 2002 yılında IRA'yı terör örgütleri listesinden çıkardı. Fakat 2009 yılında bir düzenleme ile eski IRA ve devam eden R-IRA listeye tekrar eklenmiştir. Yeni IRA Avrupa Birliği'nde, Birleşik Krallık'ta ve İrlanda'da terör örgütü olarak kabul ediliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime