ABD'den Rusya'ya füzeli mesaj: Ukrayna'ya muhtaç!

Minuteman III Kıtalararası Balistik Füze Denemesi ABD tarafından iptal edildi. Verilen bu kararın ise Rusya’ya bir mesaj olduğu iddia edildi.
ABONE OL
Abone Ol
ABD'den Rusya'ya füzeli mesaj: Ukrayna'ya muhtaç!
Haberler / Dünya
2 Nisan 2022 Cumartesi 16:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Minuteman III Kıtalararası Balistik Füze Denemesi ABD tarafından önce ertelendi sonrasında ise tamamen iptal edildi. Verilen bu kararın ise gerçekte Rusya’ya bir mesaj olduğu konuşuluyor. ABD Hava Kuvvetleri sözcülüğünden yapılan açıklamada iptal kararının Rusya ve ABD arasında yükselen nükleer tansiyonu düşürme amacı taşıdığı söylendi. Rus lider Vladimir Putin şubat ayında potansiyel bir nükleer savaş durumuna hazırlıklı olabilmek adına ülkesinin nükleer güçlerinin alarm durumuna geçirilmesi gerektiğini açıklamıştı.

NEDEN İPTAL ETTİLER?
ABD yönetimi füze denemesini ertelediğinde yetkililer bu durumla ilgili risk hesaplarının iyi yapılması ve yanlış adımlar atılmaması konusunda uyarılar yapmıştı. İptal edilen denemenin yılın ilerleyen aylarında gerçekleşebileceği açıklandı.
Bu kritik kararın, Moskova yönetiminin ‘Avrupa ile olan Batı sınırlarını’ askerî açıdan güçlendirmeye karar verdiğini açıklamasından hemen sonra alınması dikkat çekti. ABD kıtalararası balistik füze denemesinin erteleme kararını da 2 Mart’ta, Putin nükleer alarm açıklamasını yaptıktan sonra almıştı. Washington yönetiminin o günlerde yaptığı açıklamalarda iki ulus için de risklerden ve düşürülmesi gereken tansiyondan bahsediliyordu. Öte yandan yetkililer bu durumun testin tamamen iptaliyle ilgili olmadığının altı çizilmiş, sadece erteleme yapılacağı söylenmişti. Hava Kuvvetleri sözcüsü Ann Stefanek, dün yaptığı açıklamada LGM-30G Minuteman III füzesinin denemesinin iptalinin erteleme ile aynı gerekçeye sahip olduğunu belirtti ancak ülkesinin stratejik güçlerinin hazırlıklı olma durumu konusunda güven içinde olduklarının altını çizdi. Neredeyse 10 bin kilometrelik mir menzili olan kıtalararası balistik füze aynı zamanda nükleer kapasitesine de sahip. Saatte 25 bin kilometreye yakın bir hıza ulaşan bu silah ABD’nin stratejik silahları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor.

PENTAGON: SORUN YOK
Pentagon sözcüsü John Kirby, bu hamleden çok hoşnut olmadığı belirtecek şekilde ‘kısıtlama’ sözcüğünü kullanmış, ABD’nin bu hamlelerine karşın Putin’in sınırlarına vakum ve misket bombaları yerleştiriyor olabileceği ihtimalinden söz etmişti. Krbiy, 2 Mart’ta gerçekleştirdiği basın toplantısında “Bu adım hazırlıklı olmamız konusunda atılmış bir geri adım değildir. Bizim nükleer kapasitemizi güvenilir tutmaktaki rutin aktivitelerimizden bir ayrılış da söz konusu değildir.” sözleriyle durumu açıklamış ve “Bu kararı hafife almıyoruz ve bunun sorumlu bir nükleer güç olduğumuzun kanıtı olduğunu düşünüyoruz” demişti. Rusya’nın tehditlerine rağmen ABD’li yetkililer Washington’un nükleer alarm seviyesinin değiştirilmesine gerek olmadığını söylediler. Öte yandan uzmanlar kıtalararası balistik füze denemesinin yanlış algılanabileceğini belirtiyor.
İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime