Bulaşıcı olmayan hastalıklar salgını!

Kovid 19 salgını er ya da geç sona erecek, ancak bulaşıcı olmayan hastalıklardan (kronik solunum yolu hastalıkları, kanserler, diyabet v.b.) kaynaklı kayıplar devam edecek. Kritik soru... Bulaşıcı olmayan hastalıklar salgınıyla ciddi anlamda mücadele edilecek fonlar ne zaman ayrılacak?
ABONE OL
Abone Ol
Bulaşıcı olmayan hastalıklar salgını!
Haberler / Analiz
19 Ekim 2021 Salı 00:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / 2020 yılında ortaya çıkan ve halen devam etmekte olan yeni tip koronavirüs salgınında, birinci dalga, ikinci dalaga, üçüncü dalga derken, salgın belirli bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Kovid 19, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 30 Ocak 2020'de bir halk sağlığı acil durumu, ardından 11 Mart 2020'de küresel bir salgın olarak kabul edildi. Dünya, bu salgınla mücadele etmeye çalışırken, aslında başka bir salgın ile karşı karşıya; Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Salgını.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 70'İNİ KAPSIYOR

Bulaşıcı olmayan hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum hastalıkları, kanserler, diyabet ve akıl hastalıklarını içeren bir grup durumdur. Bu konuda yapılan araştırma verilerine göre, bulaşıcı olmayan hastalıklar, dünya çapındaki ölümlerin yüzde 70'ini kapsamakta.

Yine bu konuda yapılan araştırmalara göre, Bulaşıcı olmayan hastalıklar, immün yetmezlik virüsünden 28 kat daha fazla ölüme neden olmakta. Ancak, bu hastalıklarla ilgili yapılan araştırmalara, 17 kat daha az fon ayrılmakta. Ayrılan fonu, Ebola, Zika, Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve H1N1 gibi hastalıklar için ayrılan fonla karşılaştırdığımızda daha da can sıkıcı bir sonuç ortaya çıkmakta.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar, kroniktir ve genellikle yaşam boyu devam eder; yani ömür boyu tıbbi müdahale gerektirir. Uygun bakım ve tedavi yapılmazsa, bu tür hastalıklardan muzdarip insanlar için sonuç çok yıkıcı olabilir.

YETERSİZ SAĞLIK HİZMETLERİ

Kovid 19'a karşı verilen mücadele sırasında uygulanan karantinadan kısa bir süre sonra, kalp durması, böbrek yetmezliği ve diğer bulaşıcı olmayan hastalık türlerinde artışların olduğunu duyuyoruz veya okuyoruz. Bunun nedeni, Kovid 19'un yayılmasını kontrol altına almaya çalışan ülkelerde, bulaşıcı olmayan hastalıklara verilen hizmettlerin aksaması. Farklı bir açıdan bakarsak, sağlık hizmetlerinin böyle bir salgınla başa çıkabilecek yeterlilikte olmaması. 

Ayrıca, bulaşıcı olmayan hastalıkları olan kişilerin virüsle ciddi şekilde enfekte olma riski, bu hastalıklardan muzdarip kişilere yönelik sağlık hizmetlerinde büyük aksamalara neden oldu. Bunların dışında, bu hastalıkların kendine has risk faktörleri de bulunmakta. Bulaşıcı olmayan hastalıkları olan hastalar sürekli bakım ister ve bakımları asla ihmale gelmez.

NE ZAMAN CİDDİ FONLAR AYRILACAK?

Tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid 19) ile mücadeleyle meşgul olduğu bu dönemde, bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı kayıplarıda hatırlamak önemli. Er ya da geç bu Kovid 19 salgını sona erecek, ancak bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı kayıplar devam edecek. Yani bulaşıcı olmayan hastalıklar salgını devam edecek.

Peki, bulaşıcı olmayan hastalıklar salgınıyla ciddi anlamda mücadele edilecek fonlar ne zaman ayrılacak? Kritik soru bu...

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime