Maymun virüsü vakası! Uzmanlar 1980'den önce doğanlara dikkat çekti

'M-Çiçeği' veya 'Mpox' olarak adlandırılan maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Rahmet Güner, yaptığı açıklamada, virüsün tarihi, bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve güncel durum hakkında önemli bilgiler paylaştı.
ABONE OL
Abone Ol
Maymun virüsü vakası! Uzmanlar 1980'den önce doğanlara dikkat çekti
Haberler / Sağlık
23 Ağustos 2024 Cuma 12:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Afrika'da ortaya çıkan ve Sağlık Bakanlığı tarafından 'M-Çiçeği' veya 'Mpox' olarak adlandırılan maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde endişe yaratmaya devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, yaptığı açıklamada, virüsün tarihi, bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve güncel durum hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Güner, maymun çiçeği virüsünün ilk olarak 1958 yılında laboratuvarda deney amaçlı kullanılan maymunlarda tespit edildiğini belirterek, "Virüs, ilk kez maymunlarda tespit edildiği için maymun çiçeği olarak adlandırılmış. Ancak daha sonra kemirgenler de dahil olmak üzere çeşitli hayvanlarda bulunduğu için, günümüzde 'M-Çiçeği' veya 'Mpox' olarak adlandırılması daha uygun görülüyor" dedi. İlk insan vakasının ise 1970'li yıllarda kaydedildiğini ifade eden Güner, virüsün uzun süredir bilinen bir pox virüsü ailesine ait olduğunu vurguladı.

İKİ FARKLI ALT TİP: ORTA AFRİKA VE BATI AFRİKA

Güner, virüsün iki farklı alt tipinin olduğunu belirterek, "Orta Afrika ve Batı Afrika tipleri olarak sınıflandırılan virüsün Batı Afrika tipinde ölüm oranı daha düşük, Orta Afrika tipinde ise daha yüksek. Ancak bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ölüm oranı çok düşük seviyelerde, yaklaşık binde 1 civarında" dedi. Virüsün yayılma yollarına dikkat çeken Prof. Dr. Güner, özellikle yakın ve uzun süreli temasın bulaşmada önemli bir rol oynadığını belirtti.

'BULAŞMA RİSKİ DAHA DÜŞÜK'

Prof. Dr. Güner, bireysel hijyenin ve temas edilen kişilere dikkat etmenin hastalıktan korunmada yeterli olabileceğini belirtti. "Yaşadığımız pandemi deneyimi nedeniyle toplumda endişe büyük, ancak bu durum Covid-19 pandemisiyle kıyaslanamayacak derecede farklı. M-Çiçeği'nde döküntüler gibi belirgin belirtiler nedeniyle bulaşma riski daha düşük" ifadelerini kullandı.

El hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Güner, seyahat eden kişiler ve döküntü veya ateş gibi belirtileri olanlara karşı mesafeli davranmanın korunmada etkili olacağını belirtti. Ayrıca, 2022'deki vakaların büyük çoğunluğunun korunmasız ve uzun süreli cinsel temasla bulaştığını, ancak şu anki durumun farklı olduğunu da ekledi.

1980 YILI ÖNCESİNDE DOĞMUŞ OLANLAR ÇİÇEK HASTALIĞINA KARŞI KORUNMALI

M-Çiçeği virüsüne karşı sınırlı gruplara önerilen bir aşının mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Güner, bu aşının zamanla daha yaygın hale gelebileceğini ifade etti. Ayrıca, hastalığın tedavisinde kullanılan antivirallerin varlığını da belirten Güner, "Şu aşamada bu ilaçlar herkese uygulanacak durumda değil, daha çok belirtilere yönelik tedaviler ön planda" dedi.

Bugün de vaka görülmez, diye bir iddiada bulunmak mümkün değil; tabii ki vaka görülebilir ama önlemimizi alacağız, korunacağız. 1980 yılı öncesinde doğmuş olanlar aşılı oldukları için çiçek hastalığına karşı korunmalı. Dolayısıyla burada da çapraz bir korunma söz konusu, çiçek hastalığına karşı aşısı olanların M-çiçek hastalığından da büyük bir oranda korunduklarını söylemek mümkün" dedi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime