Prof. Dr. Zeynep Ökten: Gelir dağılımı adaletsizliği, enflasyonu besleyen bir durum

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ökten, gelir dağılımı adaletsizliğine dikkat çekti. Ökten, üst gelir grubunun lüks tüketiminin enflasyonu beslediğini ifade etti.
ABONE OL
Abone Ol
Prof. Dr. Zeynep Ökten: Gelir dağılımı adaletsizliği, enflasyonu besleyen bir durum
Haberler / Ekonomi
17 Kasım 2024 Pazar 09:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Nasıl Bir Ekonomi TV'de Ekonomi Masası'nda soruları yanıtlayan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ökten, Merkez Bankasının enflasyon raporunu değerlendirdi.

Ekonomi.com'un haberine göre, Ökten, "Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda pek çok önemli açıklama yapılırken Cevdet Akçay hocamızın yaptığı açıklama gündeme damgasını vurdu. En çok onu konuşuyoruz. Çünkü en çok akla takılan konu ücret artışı. ‘Burada bir haksızlık var’ düşüncesi geliyor aklımıza. Neden asgari ücrette geleceğe yönelik enflasyon beklentisiyle bir artış yapılsın?" açıklamasını yaptı.

"SON 2 SENEDE GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ ÇOK ARTTI"

Ökten, "Gelir dağılımıyla enflasyon arasındaki ilişkide hep şuna bakmışız. Enflasyon gelir dağılımı adaletsizliği yaratıyor. Ama tersi de geçerli mi? Yani gelir dağılımı adaletsizliği enflasyonu besler mi? Çünkü Cevdet Hoca’nın yaptığı açıklama, Merkez Bankası'nın hedeflediği enflasyona göre artış olacaksa, bunun gelir dağılımı adaletsizliğini daha da artıracağını gösteriyor. Son 2 senede gelir dağılımı adaletsizliği çok arttı. Zaten Türkiye bu konuda ne yazık ki en öndeki ülkelerden bir tanesi. Bu sene bu OECD ülkelerinde gelir dağılımı adaletsizliğinin en yüksek yaşandığı ülke oldu" şeklinde konuştu.

TÜKETİM MALLARİ İTHALATINDAKİ ARTIŞ

Gelir dağılımı adaletsizliğinin enflasyonu artırdığına dikkat çeken Ökten, "Bunu test etmek için Türkiye'deki tüketim malı ithalatındaki artışa baktım. Bunun içinde tüm mallar var. Gıda da lüks tüketim ürünleri de var. 2022 yılında ithalat içindeki tüketim malı payı çok şiddetli bir sıçrama göstermiş. Birdenbire artarak aylık 3 milyar 195 milyon dolara kadar çıkmış. Daha önceki dönemde bu, yaklaşık 2 milyar dolar civarındaymış. Ekim ayı rakamlarına baktığımızda ise 5,5 milyar dolara kadar çıkıyor aylık olarak" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime