Tayvan'dan Çin'in yeniden birleşme planına ret!

ABD- Çin- Tayvan üçgeninde siyasi gerilim artarken Çin'in önerdiği "Tek Ülke, İki Sistem" planına Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan ret açıklaması geldi.
ABONE OL
Abone Ol
Tayvan'dan Çin'in yeniden birleşme planına ret!
Haberler / Dünya
11 Ağustos 2022 Perşembe 11:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ipler gerilmişti. ABD-Çin-Tayvan arasında 3 Ağustos'tan bu yana siyasi kriz yaşanırken Çin'in yayımladığı "Tayvan Sorunu ve yeni dönemde Çin'in birleşmesi" raporuna ada ülkesinden tepki geldi.

Tayvan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Joanne Ou, düzenlediği basın toplantısında, "Yalnızca Tayvanlılar, Tayvan'ın geleceğini belirleyebilir" dedi.

"HERKESİN ORTAK AMACI"

Çin'in 2000 yılından sonra Tayvan ile ilgili yayımladığı ilk hükümet raporunda ada ülkesi için "Tek Ülke, İki Sistem" çözümünü önermişti. Tayvan ile birleşmenin Çin Komünist Partisi için "tarihi bir görev" olduğu belirtilerek "Tayvan sorununun çözümünün ve Çin'in birleşmesinin Çin'deki herkesin ortak amacı" ifadesi kullanılmıştı.

DW'de yer alan habere göre, ABD'nin Çin'i çevrelemek için Tayvan'ı kullandığının altı çizilen raporda "Birleşmenin, Tayvan'ın başka bir yabancı güç tarafından işgalinin önüne geçebilecek tek çözüm" olduğu iddia edildi.

Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin, Tayvan adasından etrafındaki 6 farklı bölgede, 4-7 Ağustos tarihleri arasında askeri tatbikatlar yapmıştı. Tayvan, Çin'in işgale hazırlık yaptığını öne sürerken; Pelosi ise "Çin'de gördüğümüz şey, Tayvan'a yönelik baskıların normalleştirilmeye çalışıldığı. Bunun olmasına izin veremeyiz. Çin'in Tayvan'ı izole edemeyeceğini söylemek ve dostluğumuzu göstermek için Tayvan'a gittik" demişti.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime