Türk sinemasının zarafet ikonu Filiz Akın

60'lı yıllardan günümüze rol aldığı sayısız filmde bir çok farklı karakteri canlandıra ve "Reyhan, Utanç, Umutsuzlar, Prangasız Mahkumlar, Ankara Ekspresi, İki Gemi Yanyana ve Gurbet Kuşları" gibi filmlerle adını Türk sinema tarihine altın harflerle yazdıran Filiz Akın kimdir?
ABONE OL
Abone Ol
Türk sinemasının zarafet ikonu Filiz Akın
Haberler / Portreler
29 Aralık 2021 Çarşamba 00:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Türk sinemasının en başarılı kadın oyuncularından biri olan ve zarafet ikonu olarak adlandırılan Filiz Akın hakkında merak edilen tüm detaylı bilgileri biyografimiz içerisinde bulabilirsiniz.

FİLİZ AKIN KİMDİR?

Suna Akın ya da sahne adıyla Filiz Akın, 2 Ocak 1943, Ankara dünyaya geldi. Türk sinemasının asil, modern, kentli ve zarif yüzü olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı olarak da tanınmaktadır.

Filiz Akın, 2 Ocak 1943’te Ankara’da doğdu. Annesi Ankaralı kadın terzisi Habibe Leman Şaşırmaz, babası Afyonlu hakim Bekir Sami Akın’dır. Annesi baba tarafından Arnavut, babası ise anne tarafından Çerkestir. Annesinin ikinci evliliğinden kızkardeşi Günseli doğdu. Anneannesi olan Halime Hanımın özbabası Atatürk’ün şifrecisi, üveybabası da Atatürk’ün kalem müdürü olup Atatürk kıyafet seçiminde zevkine güvendiği için zaman zaman Halime Hanımın fikrini alırdı. Filiz Akın 3 yaşına kadar babası hakim Sami Beyin görev yaptığı Beypazarı’nda yaşadı. 5.5 yaşında ilkokula başladı. İlköğrenimini Ankara, Kızılay’da bulunan Sarar İlkokulu’nda tamamladı. 7 yaşındayken annesi ile babası ayrıldı.

Filiz Akın ortaokul ve liseyi Ankara Koleji’nde yatılı ve burslu okudu. Okulda resimleri ve kompozisyonları ile çeşitli ödüller aldı. Tüm sınıfları başarı ile geçti, öğretmenleri tarafından ideal öğrenci olarak gösterildi. Okulda en bilinen özelliği çok iyi taklit yapmasıydı. 1960 Haziranında kolejden mezun oldu. Koleji bitirdikten sonra American Export Lines isimli New York merkezli seyahat şirketinin Ankara acenteliğinde çalışmaya başladı. 2 yıl çalıştığı bu şirketin deniz kısmının şefi oldu. İyi derecede İngilizce ve Fransızca öğrendi, ayrıca İtalyanca öğrenmeye çalıştı. Diğer yandan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde devam mecburiyeti olmayan Arkeoloji Bölümünde bir dönem okudu.

Filiz Akın, lise arkadaşı Oya San’ın annesinin ısrarı ile Artist mecmuasının düzenlediği yarışmaya resmini gönderdi ve 1962 yılında birinci oldu. Ancak ödülün kendisine Akasyalar Açarken filminde oynarsa verileceği söylenince vazgeçti. Dergi yöneticileri ve filmciler kendisini ikna etmek için İstanbul’dan Ankara’ya geldiler ancak ikna olmadı. Fakat Memduh Ün de Ankara’ya kadar gelip ısrar edince kabul etti. İşi ve üniversiteyi bırakıp annesiyle birlikte İstanbul’a geldi. Kendisine yardımcı olan derginin yöneticilerine ve Memduh Ün’e güven duyması sinemaya başlamasına yardımcı oldu. Anlaşmayı imzaladı ve 1962 yılında ilk filmi olan “Akasyalar Açarken”i Göksel Arsoy’la birlikte çektikten sonra prodüktörler kendisine bütün yılını dolduran bir program hazırladılar.

FİLMLERİ;

Akasyalar Açarken, Şehvet Uçurumları, Battı Balık, Sahte Nikâh, Aşk Merdiveni,Bekarlık Sultanlıktır, Beyoğlu Piliçleri, Kızlar Büyüdü, Ölüm Bizi Ayıramaz, Beyaz Güvercin, Ölüme Çeyrek Var, Bana Annemi Anlat, İki Gemi Yanyana, Zoraki Milyoner, Arka Sokaklar, Genç Kızların Sevgilisi, Yankesici Kız, Gurbet Kuşları, Şoför Nebahat ve Kızı, Kadın Berber, Meyhaneci, Uçurumdaki Kadın, Kardeş Kanı, On Güzel Bacak, İstanbul Sokaklarında, Cübbeli Gelin, Filinta Kadri, Prangasız Mahkumlar, Paylaşılmayan Sevgili, Korkunç Şüphe, Asfalt Rıza, Tığ Gibi Delikanlı, Yankesicinin Aşkı (Yankesici Kızın Aşkı), Tamirci Parçası, Babasına Bak Oğlunu Al, Fakir Gencin Romanı, Ölüme Kadar, Mirasyedi, Oğlum Oğlum, Sevinç Gözyaşları, Şakayla Karışık, Çıtkırıldım, Affedilmeyen, Kolejli Kızın Aşkı, Vur Emri, Kaderin Cilvesi, Efkarlıyım Abiler, Bar Kızı, Erkek Severse, Affet Sevgilim, Acı Tesadüf, Günahkar Kadın, Silahlı Paşazade, Ayrılık Saati, Sözde Kızlar, Bekar Odası, Affet Beni, Paşa Kızı   

KİTAPLARI:

"Güzelliklere Merhaba", Altın Kitaplar Yayınevi, 1992, "Hayata Merhaba", Epsilon, 2005 , "Filiz Akın ile Güzellik, Zayıflama ve Genç Kalma Üzerine" (2006) , "Lezzete Merhaba" (2013) 

HAKKINDA YAZILANLAR:

"Dört Yapraklı Yonca, Onların Sihri Neydi?", Bircan Usallı Silan, Epsilon, 2004 , "Başrolde Filiz Akın: Türk sineması'nda ikonografik ve toplumbilimsel bir değer olarak Filiz Akın", Pınar Çekirge, Epsilon, 2007 Ayrıca Atıf Yılmaz'ın "Hayallerim, Aşkım ve Sinema" (1990), Türker İnanoğlu'nun "Bay Sinema" (2004), Agâh Özgüç'ün "Türk Sineması’nın Kadınları" (2008) isimli kitaplarında Filiz Akın portreleri yer almıştır.

ÖDÜLLERİ:

1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Ankara Ekspresi
1972 Gazeteciler Yüksek Okulu, Sinemada Yılın Kadın Sanatçısı Ödülü 
1974 Gazeteciler Cemiyeti, Yılın Kadın Sanatçısı Ödülü 
2000 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü 
2001 Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı, Yaşam Boyu Onur Ödülü 
2004 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, "2004 yılı oyunculuk ödülleri 
2005 74.İzmir Enternasyonal Fuarı, "Sinema Burada Festivali" Onur Ödülü,
2005 Magazin Gazetecileri Derneği,12. Altın Objektif Ödülleri, Yaşam Meslek Onur Ödülü 
2006 Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, ‘fahri doktor’ unvanı 
2008 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali,"Festival Nişanı" 
2009 16. Altın Koza Film Festivali, Onur Ödülü 
2010 Yeşilçam Ödülleri, Kültür ve Sanat Hizmet Ödülü 
2010 21. Ankara Uluslararası Film Festivali,Aziz Nesin Emek Ödülü 
2010 Beykent Üniversitesi, Türk Sineması Sevgi Günü, Onur Ödülü 
2011 6. Uluslararası Dadaş Film Festivali,Onur Ödülü 
2012 Magazin Gazetecileri Derneği, 18. Altın Objektif Ödülleri, Meslek Onur Ödülü 
2012 Datça Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali, Onur Ödülü 
2013 4.Malatya Uluslararası Film Festivali, Onur Ödülü 
2014 Türk Tayland Dostluk Ödülü 
2014 Magazin Gazetecileri Derneği, 20.Altın Objektif Ödülleri,Yaşam Boyu Meslek Onur Ödülü 
2015 Kırmızı Lale Film Festivali, Yaşam Boyu Başarı Ödülü 
2015 15. Frankfurt Türk Film Festivali, Onur Ödülü
2015 1. Çanakkale Kısa Film Festivali, Onur Ödülü 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime