PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AŞI ZORUNLU!
Tuğrul Sarıtaş
YAZARLAR
5 Eylül 2021 Pazar

AŞI ZORUNLU!

Delta varyantı ile vaka sayıları giderek artıyormuş!

Artar pek tabii ki...Çünkü 18 yaşından büyük, 16 milyon kişi henüz hiç aşı vurulmak istemiyor da ondan!.

Bu arada sırası geldiği halde ikinci dozu yaptırmayanların sayısı da 17 milyonmuş. Salgında yeni dalga riskini beraberinde getiriyor; görünen köy'e klavuzluk yapmaya gerek var mı?

İstanbul'da 39 ilçesindeki aşılama oranları şöyle.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, hedef nüfusta çift doz aşılanmanın yüzde 60'lara ulaştığını ifade etmiş. Memişoğlu açıklamasında:

"Şu anda yoğun bakım hastalarımıza baktığımızda aşılıların yaş ortalaması 78. Bunların çoğu 3. dozunu tamamlamayan yandaş hastalığı olan grup. Ama hiç aşısız grupta yaş ortalaması 55'e düşüyor. Yani aşılı değilseniz yandaş hastalığınız olmasa da yoğun bakımlık olma ihtimaliniz yüksek."

AÇIKLAMALAR BİLE UMURLARINDA DEĞİL

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'da iki doz corona aşısı yaptıranlarla ilgili rakamları verdi.

"1 milyon 300 bin kişiden 852'si corona virüsü yakalandı. 53'ü hastanede yatıyor, beş kişi ise yoğun bakımda tedavi görüyor. Entübe olan ya da hayatını kaybeden yok. Demek ki aşı gerçekten çok etkili oluyor. Zaten aşıda da amaç insanların ağır hastalık geçirmesini engellemek.“

BAZI ÖĞRETMENLER NEDEN AŞI OLMUYOR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`da, öğretmenlerin birinci doz aşılanma oranının yüzde 84,06, ikinci doz aşılanma oranının ise yüzde 72,57 olduğunu açıkladı. Koca, "Henüz aşı olmamış öğretmenler de yakında bizlere örnek olacaklar." dedi.

ÖZEL TEDBİRLER ALINMASI LAZIM

Aşı yaptırmayanlara kısıtlama var mı?

Var MIŞ!

Masal anlatıyorlar sanki:

"Bir Var/MIŞ/ Bir Yok/MUŞ/"... gibi!

MIŞ'lar MUŞ' lar ve masalın sonu:

“İstemiyoruz, bizleri zorlayamazsınız" diye isyan ediyorlar!..

Maske takmıyorlar... Mesafeye uymuyorlar... Hijyen ne imiş diyorlar! Aşı, maşı yaptırmıyorlar... Virüs yayılıyor... Hastaneler doluyor... Ölümler artıyor.

Koronavirüs salgını da devam ediyor.

AŞI ZORUNLULUĞU

Bakan Koca daha önce yaptığı açıklamada; "Bazı ülkeler bu konuda kanunlar çıkarıyor ya da hazırlıyor. Bizim bu konuya yaklaşımımız bilimsel verilerden elde edilecek sonuçlara bakmadan atılacak adımların eksik olacağı yönündedir. Birinci önceliğimiz, tüm vatandaşlarımızın sorumluluk alarak ve sorumlu bir birey olarak kendi tedbirlerini alması ve aşı olarak topluma karşı ödevini yerine getirmesidir. Yaptığımız çalışmaların bilime ve kanıta dayalı sonuçları özel tedbirler almayı gerektirirse bunu yapmaktan imtina etmeyiz. Ancak 'herkes yapıyor, herkes istiyor' diye bir adım atmayacağız. Kısıtlamalarla dolu bir toplumsal hayat hiçbirimizin tercihi ya da önceliği değildir. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda tedbir alınması gerek bir durum olursa bunu sizlerle paylaşacağım."

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerle irtibatlı henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelden haftada en az 2 defa pcr testi istenirken, aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanlarından da düzenli pcr testi yaptırmaları talep edildi. Uçak, sinema, konser gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için zorunlu pcr testi uygulamaları devreye alındı.

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, salgında en çok etkilenen taraf olduklarını belirterek açıklamada bulundu. Alınan karara göre 2. doz koronavirüs aşısı olmayanlar kahvehanelere alınmayacak.

AŞI KARTI ZORUNLULUĞU

"Okul servislerine şoför ve hostes bulamıyoruz" diyen İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, "Çünkü insanlar boşta kaldığı zaman mutlaka alternatif işlere yönelebiliyor. Aşı kartı olmayanlar okullarda çalışamayacak. Zorunluluğu yok ama okullarda çalışmak için aşı olması gerekiyor insanların. Yarı yarıya kapasiteyle alakalı herhangi bir talimat gelmedi ama şöyle bir kural var, bir öğrenci okulun ilk günü ön koltukta oturuyorsa seneyi orada bitirecek yani bugün önde yarın arka koltuğa oturayım bu olmayacak. Aşı kartına olumsuz bir tepki gelmedi, 18 bin 700 üyemiz 1 üye olumsuz dönüş yaptı, 'Aşı olmuyorum, olmayı da düşünmüyorum' diye. Mutlaka her toplulukta, karşıtlar veya alternatif fikirde olanlar çıkabilir ama biz topluma hizmet veriyoruz konan kurallara uymamız gerekiyor" diye konuştu.

AŞILAR ÇOK GÜVENCELİ

Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez. Aşı çalışması yapan kuruluş, geliştirme ve üretim sürecinde uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır.

Bu standartlar İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP-Good Laboratory Practices), İyi Klinik Uygulamaları (GCP-Good Clinical Practices) ve İyi Üretim Uygulamaları’dır (GMP-Good Manufacturing Practices).

Ayrıca faz çalışmaları sırasında aşıyla ilişkili olduğu düşünülen ve insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmalar durdurulmaktadır.

Yalnızca sorunun aşı ile ilişkili olmadığından emin olunması durumunda çalışmalar sürdürülmekte, aşılama yapılıyor ise kaldığı yerden devam ettirilmektedir. Bu çerçevede ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek bir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Uygulama aşamasında da aşıların güvenliliği konusunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.

Türkiye salgınla mücadelede yeni bir döneme giriyor. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeler ile bundan böyle iki doz aşısını yaptırmamış olanlar, okullar, uçak ya da trenle şehirlerarası yolculuklar, maç, konser gibi toplu alanlara girişte negatif PCR test sonucu göstermek zorunda olacak.

AŞI ZORUNLU OLMALI

Dünyanın her yerinde aşı zorunlu hale getirildi. Daha önce aşı karşıtı olanlar büyük kuyruklar oluşturarak aşılarını vurdurmaya başladılar.

Şu an Türkiye'de 16 milyon aşısız virüs saçarak toplum içinde dolaşıyor.

PCR testi ile bu covid-19 engellenemez; hatta daha da çok yayılır.

Karşıt olan kişiler “Aşı” olmadıkları sürece, şehir içi toplu taşım araçlarına da binemesinler.

Daha önce 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 1 yıl süreyle, marmaraya, metroya, ve diğer toplu taşıma araçlarına alınmadılar. Hatta, bu kişiler otobüslerden, minübüslerden atıldılar!

Fakat bu değerli yaşlılarımız bir gün olsun bağırıp, çağırmadılar!.

Sağlık Bakanlığının HES uygulaması üzerinde kimin aşı vurulup, vurulmadığı anında görünüyor. Ulaşım kartlarına engel konulsun.

Sözün kısası; bu 16 milyon kişinin acilen aşılanması lazım.

 

Hoşçakalın, Sağlıcakla kalın.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime