PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Olacak İş Değil! Anayasa Olur Diyor Ama Türkiye Kılıçdaroğlu’nu Tartışıyor!
Ankara Kulisi
YAZARLAR
1 Temmuz 2010 Perşembe

Olacak İş Değil! Anayasa Olur Diyor Ama Türkiye Kılıçdaroğlu’nu Tartışıyor!

CHP'nin İstanbul Büyükşehir adayı Kemal Kılıçdaroğlu halen milletvekili.

Eğer seçilirse milletvekilliğinden istifa edecek ve Belediye Başkanı olarak görevini sürdürecek.

Ancak geçmişte bazı milletvekilleri baskı ile istifaya zorlandığı için 1982 Anayasasına bir hüküm konuldu. İstifanın TBMM Genel Kurulunda salt çoğunluk ile kabul edilmesi hükmü getirildi.

18 Ekim 1982 tarihli Anayasa'da ''İstifa eden milletvekilinin üyeliğinin düşmesine, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar verilir.'' hükmü vardı. Yani 276 kişi evet demeden milletvekilin istifası geçerli olmuyordu.

Bu Anayasa maddesi 23 Temmuz 1995 günü değiştirildi ve ''İstifa eden milletvekilinin üyeliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır'' biçimine getirildi.

Yani 276 şartı kaldırıldı, istifa eden vekilin bu istifasının ''Meclis Genel Kurulunca kararlaştırılması'' kesin hükmü konuldu.

Daha önce istifanın kabul edilip edilmeyeceği konusunda 276 oy gerekirken şimdi Meclis bu istifayı onaylayan bir konuma getirildi. Çünkü istifa tek taraflı bir müesseseydi ve istifa edeni zorla orada tutmanın anlamsızlığından hareket edildi.

Önceki gece Teke Tek programında Fatih Altaylı, Kemal Kılıçdaroğlu'na bu soruyu sordu.  Başkan seçilirse istifa etmesi gerektiğini hatırlatıp ''Ya Meclis istifayı kabul etmezse'' diye …

Düşünün 12 milyonluk bir kente halk belediye başkanı seçmiş, Meclis ''Hayır gidemezsin milletvekili olarak kalacaksın. İstanbul'u yönetemezsin'' diyecek.

Meclis seçimin sonucunu askıya alacak.

Murat Sökmenoğlu ''Özal Cumhurbaşkanı seçilirse istifa ederim'' dedi ve etti. Meclis de onayladı. Bedrettin Dalan aynı biçimde. Başka örnekler de var.

TBMM eski Anayasa geçerliyken bile hiçbir zaman istifa eden bir milletvekilini zorla orada tutamadı… Kaldı ki şimdi…

Sevgili Altaylı Anayasa'nın bu maddesinin 1995'de değiştiğini de unutup ''Ya Meclis istifanızı onaylamazsa'' diye soru sordu.

Vatandaş da ''Kılıçdaroğlu seçilse bile başkan olamayacakmış'' diye zihin karışıklığı yaşayacak…

Kılıçdaroğlu seçilirse gider o makama oturur. Kimse onu zorla Meclis'te tutamaz… Yeni Anayasa maddesi de ''kararlaştırılır'' diyor. ''İstifasının kabul edilip edilmeyeceği kararlaştırılır'' demiyor. Bu konu, o değişiklik sırasında TBMM Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulda da çok tartışıldı ve bu karara varıldı.

Belli ki Altaylı’nın dikkatinden kaçmış…

Balçiçek Pamir

Gazeteci Balçiçek Pamir ilginç bir yazı yazmış. Pamir yazısında; Murat Karayalçın ile Aziz Kocaoğlu’nun CHP’den rahatsız olduğunu ve belediye başkan adaylığından çekilmelerinin söz konusu olduğunu yazdı.

Böyle bir şey söz konusu değil.

Daha önce Turktime’da çıkan haber doğrudur.

Karayalçın 3 ismi Baykal’a önerdi, Baykal “düşüneceğim” deyince, Baykal’a bu konuda örtülü bir rest çekti.

Karayalçın’ın yaptığı bu rest şüphe yok ki bir blöf.

Hepsi bu.

Yani seçime beş kala CHP'nin iki ağır topu ''Biz oynamıyoruz'' deyip ayrılmaz, ayrılamaz!

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İşte O Kanun (devam)
 13 Şubat 2009 Cuma 12:14
Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerin birinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar.
 İşte O Kanun
 13 Şubat 2009 Cuma 12:13
MAHALLİ İDARELER İLE MAHALLE MUHTARLIKLARI VE İHTİYAR HEYETLERİ SEÇİMİ HAKKINDA KANUN Madde 17- Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek veya aday gösterilebilmek için görevlerinden istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez.....
 Anayasa Böyle Yorumlanmaz!
 13 Şubat 2009 Cuma 12:11
Anayasayı böyle yorumlayamazsınız. Diyorsunuz ki, "Yeni Anayasa maddesi de 'kararlaştırılır' diyor. 'İstifasının kabul edilip edilmeyeceği kararlaştırılır' demiyor." Peki neyi kararlaştırıyor TBMM? Nasıl kararlaştırıyor? Nasıl onaylıyor? Bunlara bir açıklık getirmeden iddianızı dile getiremezsiniz. Eskisi ile yenisi arasında hiç bir fark yok bu maddelerin. Varsa nedir? Açıklayın. Ama aslında bunu hiç açıklamanıza gerek yok! Çünkü zaten bu durumu düzenleyen bir kanun var: ...devamı var
 fatsalı
 8 Şubat 2009 Pazar 23:44
kemal nasılsa kazanamayacak eğer kazanacağını sanıyorsa şimdi istifa etsin o biliyor kazanamayacağını sadece deli danalargibi ortalıkta dolaşıyor alıcağı oy yüzde dokuz kesinlikle fazla oy alamazzz bu millet artık saçma saban insanlarla yola çıkmaz kemal kılçdar boşuna kendini yorma..
 Turgut
 8 Şubat 2009 Pazar 16:51
Açıklamışsınız ama neyi, Kılıçdaroğlu'nun başkan olmasını istediğinizi. (Yeni Anayasa maddesi de 'kararlaştırılır' diyor. 'İstifasının kabul edilip edilmeyeceği kararlaştırılır' demiyor.) yazmışsınız, meclis neyi kararlaştıracakmış, ve oylamadan nasıl kararlaştıracakmış. Dalan, Sökmenoğlu istifaları oylandı kabul edildi, ayrıldılar. Örnekler uymuyor, sizi Kemalci gösteriyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime