PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SİLİFKE CUMHURİYET  İLKOKULUNDAKİ YAPILAŞMA..
Yalçın Toker
YAZARLAR
26 Kasım 2020 Perşembe

SİLİFKE CUMHURİYET İLKOKULUNDAKİ YAPILAŞMA..

 

 

Haber aldığımıza göre, bizim Silifke’deki Cumhuriyet İlkokulu hakkında da kapanma tehlikesi varmış.. Bu Okul Silifke’li hemen herkesin öğretime başladığı bir yerdir. Bu Okulun bulunduğu arsa, benim dedem Mirza Bey (TOKER) tarafından 1910 yılında Milli Eğitime bağışlanmıştı.. Bu sebeple alınan oradaki Anaokulunun yıkım kararı Mirza Bey’in torunları olan bizleri de çok üzmüştür.. Ve en çok da Mirza Bey’in torunlarından biri olan Mürüvvet Türkili ablam bu işe üzülüyor..

Bugün 91 yaşında olan Mürüvvet ablam doktordur. Günümüzdeki pek profesör doktor da onun arkadaşıdır.. O’nun herkesten çok üzülmesinin sebebi, dedemizin bağışladığı bu yere, babamız Emin Toker ve annemiz Mükerrem Toker adlarına yaptırdığı anasınıflarının kapatılmış olmasıdır.  

Bu satırlarımdan sonra, sözü ablam Mürüvvet’e bırakacak ve O’nun bana gönderdiği aşağıdaki yazısı ile konuyu devam ettireceğim:

“Silifke Cumhuriyet İlkokulunun kapatılma tehlikesinin belirdiği bugün, haberi Doç.Dr. Duran Tok'un Twitter paylaşımı ile duydum ve şok oldum. 1910 yılından beri eğitim yuvası, 1925 yılından beri de CUMHURİYET İLKOKULU’ydu burası..

 

Adı güzel bu okulun bir hikayesi var: Silifke’miz ildi.. 1934 yılında ilçe oldu.. Mut ilçesinin Dere Köyü'ndeki Mirza Bey tarafından 1910 yılında Milli Eğitime bağışlanan tek katlı bina ve arsası, 1922 yılında öğretmen okuluna dönüştürüldü. Aynı yıl binanın üst kat inşaatına da başlandı ve Ermenekli kereste tüccarı Şükrü Bey'in katkılarıyla 1923 yılında bitirildi. Ancak  ödeneksizlik yüzünden, Erkek Öğretmen Okulu açılamayıp yerine ortaokul açıldı ve o zamana göre çevrenin (Mut- Gülnar-Anamur-Ermenek) ilçelerinin ortaokulu olarak hizmet gördü.

 

1925 yılında bu ortaokul, Pazarkaşı Mahallesi’ndeki Abidin Paşa Konağı'na taşındı. Bu konakta bulunan Mustafa Kemal Paşa Erkek Numune İlkokulu da Mazhar Paşa'nın evinde bulunan  Kız Numune İlkokulu öğrencileri ile birlikte bu binaya taşındı. İkisi birlikte olarak karma eğitime başladılar.

Mustafa Kemal ATATÜRK, 28 Ocak 1925 tarihinde  okulu ziyaret etti ve okulun adı "Cumhuriyet İlkokulu" olarak değiştirildi.

 

Turgut Özal, Yıldırım Aktuna, İlhan Selçuk, Zafer Üskül gibi hatırladıklarım başta olmak üzere, binlerce güzel insan bu okulda okudu ve yetişti..

Benim de okumayı, yazmayı ve ailemin dışındaki hayatı öğrendiğim okul Cumhuriyet İlkokulu’dur işte burası...

 

Şimdi bu okulun kapanacağını ve binanın BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) ek binası olarak kullanılacağını öğrendim. BİLSEM için mekan ihtiyacı var ise, Silifke'mizde eminim daha pek çok yer bulunabilir.

 

CUMHURİYETİMİZİN kuruluşunun 100. yılına 3 yıl kala, böylesi önemli bir tarihi ve kültürel değerin, eğitim yuvasının tüm anılarımızla birlikte yok sayılması beni derinden incitti.

 

Bu sebeple, Sayın Silifke Kaymakamımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere Silifke'yi seven, Silifke'ye değer katmak isteyen herkese sesleniyorum. Lütfen bu yanlıştan geri dönülsün.

 

Ve Türkiye'nin hatta dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan tüm Silifke Cumhuriyet İlkokulu ailesi üyelerini, özellikle de Silifke'de yaşayanları nezaket kuralları çerçevesinde okullarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Cumhuriyet İlk Okulu Silifke için bir binadan çok daha fazlasıdır.”

Doktor Mürüvvet Türkili ablamın bana gönderdiği yazı bu satırlarla sona eriyor..

Aynı konuyu ben de, 31 Ekim 2017 tarihindeki yazımda da ele almış ve kısaca şöyle demiştim:

“Ben bu makalemi yazarken, ablam Dr. Mürüvvet Türkili geldi. Ben 80 yaşımda olduğuma göre ablam 88’inde.. Memleketimiz Silifke’den yeni dönmüştü.. Verdiği şu haberle beni de üzdü: Silifke’deki Cumhuriyet İlkokulunda yapılaşma varmış.. O Okul, benim de ilkokulumu bitirdiğim mektebimdi. Arsası ve ilk binası dedem Mirza Toker tarafından Milli Eğitime bağışlanmıştı.. Atatürkün Silifke’ye geldiğinde orada kaldığı binanın bitişiğindeki bina idi.. O Okulun bahçesine Mürüvvet ablam da babam Emin Toker’in adına 1985’te, annem Mükerrem Toker adına 1992’de Ana Okulu yaptır, resim ve küçük resimlerini astırmıştı. O okullar şimdi yıkılacakmış.. Ablam Silifke’de Milli Eğitim Müdürü ve Belediye Başkanından bu yıkım kararının sebebini öğrenmek için görüşmek istemiş..

Ama bütün çabalarına rağmen görüşememiş.. Her ikisi de, görevlileri aracılığı ile, “çok yoğun” olduklarını söyletmişler..

Şimdi ben de merak ediyorum.. O binayı da yıkacak, yerine İmam Hatip mi yapacaklar?”

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Aysel Yalçın (Gündüz)
 17 Aralık 2020 Perşembe 20:56
Çok üzüldüm tarihi binamızın yok olmasına ve adının değiştirikmesine.O güzelim Slifke Lisesinin de adonın değiştilmesine de çok üzülmüştüm.
 Necati Zeybek
 17 Aralık 2020 Perşembe 19:55
Silifke de yermi kalmadı.Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz.Umudum yetkililerin hatalarından dönecekleri şeklinde.Tüm hemşehrilerime selam olsun
 Misafir
 12 Aralık 2020 Cumartesi 13:09
Deniz hanım, arkadaşınız bana öğlen kahvelerimi sizin yüzünüzden vermiyor.
 Deniz Sargın
 29 Kasım 2020 Pazar 12:49
Yalçın bey Yazınızı üzülerek okudum.İnsana geçmişinin yok edilmesi kadar acı veren az olay vardır. Sizin ve sayın ablanızın da dediği gibi bu okul ve bina tüm Silifkelilerin ve tabii ki tüm ülke insanının sahip çıkması gereken bir eser. En kısa zamanda çabalarınızın gerçekleştiği güzel haberleri bekliyoruz.Saygılarımla
 Füsun Naimoğulları
 26 Kasım 2020 Perşembe 20:32
Çok üzüldüm.Bu değerli binaya Silifke halkı inşallah sahip çıkar.Silifke için çok özel olan bu okulu yıkmalarının nedeni CUMHURİYET okulu olması olabilir mi?Amaç Cumhuriyeti silmek yerine imam hatip okulu açmak ( bir çok yerde olduğu gibi) olabilir.Tarihimize , tarihi binalarımıza sahip çıkmalıyız.Çıkmazsak binaları yok ettikleri gibi ülkemizi , değerlerimizi de yavaş yavaş yok edecekler.Dilerim CUMHURİYET İLKOKULU varlığını TÜRKİYE CUMHURİYETİ varolduğu sürece ayakta kalır ve varlığını devam ettirir.Sevgilerimle.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime