Beş başlıkta Cumhur İttifakı'ndaki çatlaklar!

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan 'Yerel Seçimler' öncesi Cumhur İttifakı'ndaki derin çatlakları sizler için 5 başlık altında derledik...
ABONE OL
Abone Ol
Beş başlıkta Cumhur İttifakı'ndaki çatlaklar!
Haberler / Analiz
26 Ekim 2018 Cuma 16:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesi MHP ile AK Parti arasında kurulan "Cumhur İttifakı", 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan "Yerel Seçimler" öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli'nin karşılıklı sert açıklamalarıyla, dağılma sürecine girmiş gibi gözüküyor.

MHP ile AK Parti arasında kurulan "Cumhur İttifakı"nı dağılma sürecine getiren olayları 5 başlık altında sizin için topladık:

1 ) Brunson Krizi

FETÖ VE PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 aralık 2016'da tutuklanan ABD'li papaz Brunson Türkiye - ABD arasında krize neden olmuş ABD ve Türkiye karşılıklı olarak yaptırım kararları almıştı.

Brunson, 12 Ekim'de yapılan duruşma sonrası serbest bırakılmıştı. Brunson, aynı gün ABD'ye dönmüştü.

Brunson'ın serbest bırakılmasının ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli, yaptığı açıklamada, "Papaz Brunson ile ilgili verilen tahliye kararının milli vicdanı rahatsız ve huzursuz ettiğini" söylemişti.

Bahçeli, Papaz Brunson'ın tahliyesine ilişkin yaptığı açıklamalarda eleştirel bir tutum sergilerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, yargının bağımsız olduğu ve bu kararında yargının kendi tasarufunda olduğunu vurgulamıştı.

Brunson'ın tahliyesi sonrası yapılan karşılıklı eleştiriler Cumhur İttifakı' da yaşanan ilk fikir ayrılığı oldu.

2 ) Af Tartışması

24 Haziran seçimleri sonrası Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin sunduğu af teklifi, Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı AK Parti tarafından kabul görmedi.

AK Parti ile MHP arasında başlayan ‘af’ tartışması parti liderlerinin ve parti kurmayları tarafından yapılan açıklamalar sonrası büyüdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP'nin sunduğu Af Taslağı'nı “Biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız?” sözleriyle eleştirerek, Af Teklifi'ne kapıları kapatmıştı.

MHP Lideri Bahçeli’de Erdoğan'ın açıklamalarına sert tepki göstererek, “MHP’yi uyuşturucuyla, uyuşturucu suçuyla yan yana getirmek şayet art niyet değilse, kesinlikle isabetsiz ve itibarsız bir isnattır. Şartlı ceza indirimiyle ilgili teklifimizi uyuşturucu temeline indirmek, tahrip ve tahrif etmek fahiş bir yanlış, fuzuli bir demagojidir” ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti ve MHP kurmylarıda tartışmalara katılmış, MHP'li Yalçın, genel başkanları Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sözleri için “Siyasi nezakete uygun değil” diyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’e “Kimse genel başkanımıza nezaket dersi vermeye kalkamaz.” çıkışıyla cevap vermişti.

Yalçın, Çelik’in “Cumhurbaşkanına saygı AK Parti’nin kırmızı çizgisidir.” sözüne karşılık ise “MHP’nin kırmızı çizgisi de Devlet Bahçeli’dir.” demişti.

3 ) McKinsey Anlaşması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD'li danışma şirketi McKinsey ile biranlaşma yapıldığını açıklamış, muhalefet partileride bu anlaşmaya sert tepki göstermişti.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, muhalefet partilerinin McKinsey ile yapılan eleştirilere tepki göstererek, McKinsey ile yapılan anlaşmayı desteklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, muhalefet partileri ve kamudan gelen eleştirilere kulak vererek, McKinsey ile yapılan danışmanlık anlaşmasının iptal edilmesini istemişti.

Erdoğan'ın isteği sonrası McKinsey ile yapılan danışmanlık anlaşması iptal edilmişti.

Erdoğan'ın çıkışı sonrası McKinsey ile yapılan anlaşmanın iptal edilmesi kuluislerde, MHP Lideri Bahçeli'yi boşlukta bıraktı yorumlarına neden olmuştu.

4 ) Fındık ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Cumhur İttifakı ortağı MHP, fındık üreticilerinin sorunlarının araştırılması için Meclis’e önerge vermiş, CHP, HDP ve İYİ Parti’nin de desteklediği önerge, AK Parti’nin oylarıyla reddedilmişti.

MHP’nin verdiği bir diğer önerge olan’emeklilerin sorunlarının araştırılarak çözüm yollarının bulunması’ yine Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı AK Parti'nin oyları ile kabul edilmemişti.

5 ) Öğrenci Andı

Danıştay 8. Dairesi'nin okullarda 'andımız'ın okunmasının kaldırılmasını iptal eden kararının ardından Erdoğan ve Bahçeli karşılıklı sert açıklamalarda bulundu.

MHP Lideri Bahçeli partisinin grup toplantısında, "Andımız etnik bir ifade değildir. Türk'üm demek ayıp mıdır, doğruyum demek yanlış mıdır? Bize kırmızı çizgi hatırlatması yapan gafiller utanmasınlar ki, MHP'nin kırmızı çizgisi Türklüktür. Biz ne faşist, ne kafatasçıyız" ifadelerini kullanmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçeli'nin sözlerine verdiği yanıtta, "Ben Türk'üm ama Türkçü değilim. O başka bir şey, o başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır. Her etnik unsur kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Sizin Türkçülük yapma hakkınız var ama benim Kürt vatandaşımızın Kürtçülük yapmak hakkı doğar. Asla bunu ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım. Bunu yaptığınız anda ayrımcılık yapmış olursunuz. AK Parti olarak bu yanlışa düşmedik" demişti.

Erdoğan ve Bahçeli'nin yaptığı açıklamalar, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan 'Yerel Seçimler' öncesi 'Cumhur İttifakı'nda başka bir tartışmanın fitilini ateşledi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime