Demokrasi ve sosyal medya

Siyasal olduğu kadar toplumsal bir durum olan demokrasi, sadece bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidirde. Evlerimiz bu anlamda mini birer sosyal laboratuvarlar gibidir. Demokrasi anlayış olarak önce evde başlar, sonra topluma ve devlete yayılır.
ABONE OL
Abone Ol
Demokrasi ve sosyal medya
Haberler / Analiz
9 Temmuz 2021 Cuma 00:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Demokrasi ve temel hak ve özgürlükler fikri, iletişim araçlarının ortaya çıkmasıyla olgunlaşmış ve iletişim araçlarındaki gelişimene bağlı olarak yayılmış ve güçlenmiştir. Daha basitçe söyleyecek olursak iletişim araçlarının gelişimi bilgiyi özgürleştirmiştir. Özgürleşen bilgi toplumsal gelişimin önünü açmıştır. 

Demokrasinin yayılmasıyla ortaya çıkan küreselleşme fikri de ancak iletişim araçlarının gelişmesiyle gerçekleşebilirdi ve öylede oldu. 2 binli yılara girerken yaşamımıza giren iletşim araçlarından biri olan internette yeni tip koronavirüs (Kovid 19) salgını döneminde yaşamımızın olmazsa olmazı olduğunu gösterdi. 

Salgın süreci internet üzerinden yayın yapan ve genel olarak sosyal medya diye tanımladığımız platformlarada bağımlılığımızı ortaya çıkardı. Toplumun geniş kesimlerinin bu platformlara bağımlı olması aynı zamanda yeni tartışmalarıda beraberinde getiriyor. Örneğin sosyal medya yetki alanını aşıyor mu? İnsanların hayatlarını etkiliyor ve düşüncelerini kontrol ediyor mu? gibi...

TWITTER, FACEBOOK...

Bu konu üzerine geçmişte yapılan tartışmalara baktığımız zaman sosyal medyanın genel olarak toplumun algısını değiştirdiği iddia edilmiştir. Özellikle facebook, twitter gibi çok büyük kitlelerin takip ettiği platformlar için bu tanım yapılmaktadır.

Günümüzde ise bu su götürmez bir gerçek olarak karşımıza çıkmış durumda. Sosyal medyanın sosyal ve kişisel yaşamımız üzerinde de derin bir etkisi vardır. Bugün ister kısa ister uzun vadedeki seçimlerimizi büyük ölçüde sosyal medya belirliyor. Teknolojiden modaya kadar her şey sosyal medya tarafından yönlendiriliyor.

İşte tam bu noktada kişisel yaşamın mahremiyeti sorunu ortaya çıkıyor. Sosyal medya platformları, beğenileri ve arama listeleri aracılığıyla insanların seçimlerini takip eder ve daha sonra bu verileri popüler bir söylem oluşturmak için kullanılabilecek şekilde satar. 

Bu durum, sosyal medyanın bilgi yayma ortamından bir veri madenciliği kaynağına uzun bir yol kat ettiğini gösteriyor. Görünüşe göre sosyal medya sosyal düzeni bozacak kadar güçlü hale gelmiş durumda. 

Tam tersi bir düşncede geliştirilebilir. Sosyal medyanın bireye daha fazla güç kazandırdığı şeklinde de düşünülebilir. Sosyal medya öncesi birey kendini iletişim araçları üzerinden ifade etmesi çok zordu, şimdi ise çok kolay.

ÖZGÜRLÜK TEKNOLOJİSİ

Sosyal medyanın kendisi demokrasi için ne iyi ne de kötüdür, ancak kimin kullandığına ve ne amaçla kullandığına bağlı olabilir. Sosyal medya siyaset sahnesine ilk çıktığında, demokrasiyi dünyaya yayacak “özgürlük teknolojisi ” olarak selamlandı.

İronik olan, sosyal medyayı demokrasi yanlısı bireyler için faydalı kılan olanaklar, onu demokratik toplumlarda anti-demokratik duygular besleyenler için de değerli bir araç haline geliyor olması.

Bireylerin, sosyal medyaya ve onun davranışına olan yatkınlıkları ve nefretleri hangi tarafta durduklarına bağlı. Ancak bahsetmeye değer bir şey, sosyal medyaya ilişkin güncel tartışmalar buzdağının sadece görünen kısmı olduğudur.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime