NARSİSTLER HATALARINDAN DERS ALIRLAR MI?

Birçok insan, davranışları istenmeyen bir sonuçla sonuçlandığını fark ettiğinde, kararlarını yeniden düşünme ve "Bu sonuçtan kaçınmak için ne yapmalıydım?" diye sorma eğilimindedir.
ABONE OL
Abone Ol
NARSİSTLER HATALARINDAN DERS ALIRLAR MI?
Haberler / Analiz
5 Mayıs 2021 Çarşamba 16:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Narsistler de aynı durumla karşı karşıya kaldıklarında, "Bunun olacağını kimse göremezdi!" eğlimindedir.

ABD'nin Oregon Eyalet Üniversitesi'nde yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, hata yaptıklarını kabul etmeyi reddeden narsistler, bu hatalardan dersde alamıyorlar.

Kişinin bir davranışı farklı bir şekilde yapması gerektiğini görmek için geçmiş eylemlerini analiz etme yöntemine "karşı-olgusal düşünme" denir. Karşı-olgusal düşünme, gerçekte meydana gelenden farklı bir sonucu veya senaryoyu hayal etmenin zihinsel sürecidir.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacı Satoris Howes, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "başarıyı kendi çabalarımıza atfetme eğilimindeyiz, ancak başarısızlıklarımızı kendi dışındaki güçlere atarken, diğer insanların başarısızlığını da kendi eksikliklerinden sorumlu tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

Howes, değerlendermesinin devamında "Ama narsistler bunu daha çok yapıyor çünkü diğerlerinden daha iyi olduklarını düşünüyorlar," dedi ve ekledi; "Başkalarından tavsiye almazlar; başkalarının fikirlerine güvenmezler. ..." Neyi farklı yapmalıydın? " Ve 'Hiçbir şey çıktı; iyiydi' olabilir. "

Narsisizm, tipik olarak kişinin üstünlüğüne inancı olarak tanımlanır; narsistler herşeyi diğerlerinden daha çok hak ettiklerine inanırlar.

DAHA İYİ VEYA DAHA KÖTÜ DEĞİLİM

Kısa süre önce Journal of Management'ta yayınlanan çalışma, işe alma konusunda önemli deneyime sahip öğrenciler, çalışanlar ve yöneticiler dahil olmak üzere dört farklı katılımcı grubupla ve dört farklı varyasyondan oluşuyordu. 

Katılımcılar ilk önce narsisizmlerini derecelendiren bir sınava girdiler; Sanırım ben özel bir insanım" ve "Çoğu insandan daha iyi veya daha kötü değilim". 

Dört varyasyonun ilkinde, iş adaylarının niteliklerini okudular ve kimi işe almaları gerektiğini seçmeleri istendi. Seçimden sonra, bu çalışanın işte nasıl çalıştığı hakkında ayrıntılar verildi ve doğru kararı verip vermedikleri konusunda "karşı olgusal düşünme" ye ne ölçüde dahil oldukları değerlendirildi.

Dört varyasyonda, karşı-olgusal düşüncenin geçmişe dönük önyargıdan nasıl etkilendiğini analiz etmek için farklı yöntemler kullanıldı; bu, bir kişinin öngörüyle bildiklerini geriye dönüp bakıldığında abartma eğilimidir. 

Araştırmacılar, narsistlerin bir sonucu doğru tahmin ettiklerinde, bunun narsist olmayanlardan daha öngörülebilir olduğunu düşündüklerini buldular; "Başından beri biliyordum"); ve yanlış tahmin ettiklerinde, sonucun narsist olmayanlardan daha az öngörülebilir olduğunu hissettiler; "Kimse tahmin edemezdi".

BAŞARI VE BAŞARISIZLIK

Her iki durumda da, narsistler farklı bir şey yapmaya ihtiyaç duymadıklarını ve gelecekte verecekleri olası kararlar üzerinde olumlu etkileri olabilecek özeleştirel düşünceyi reddederler.

Araştırmacı Howes, buna ilişkin "Geçmişe dönük önyargının kurbanı oluyorlar ve hata yaptıklarında bundan bir şey öğrenmiyorlar." dedi.

Howes, açıklamasının devamında "narsistler genellikle organize olan işlerde yükselirler çünkü çevresindekilere güven yayarlar, başkalarının başarılarını kendileri üstlenirler ve bir şeyler ters gittiğindede suçu kendilerin dışındaki nedenlere bağlayarak saptırırlar." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime