Kitleleri oyalama silahı: Sosyal medya

Günün belirli saatlerinde, belirli ortamlarda dikkat eksikliği veya odaklanma sorunu yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Bu durumu kolayca başkalarının sizin dikkatinizi dağıtmış olduğunu söyleyebilirsiniz, ki gerçek bu değil.
ABONE OL
Abone Ol
Kitleleri oyalama silahı: Sosyal medya
Haberler / Analiz
2 Şubat 2021 Salı 00:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Dikkat eksikliği veya odaklanma sorunu yaşamaya başladığınız andan itibaren net düşünemez, işinize dikkatinizi veremez, gün içerisinde yapmanız gerekenleri yapamaz duruma gelirsiniz.

Bu son derece tehlikeli durumun nedenini yaşamımızı işgal eden 'Dijital Teknoloji' olarak düşünebilirmiyiz. Hepimiz çevremizdeki insanları işlerini yaparken, her 5-10 dakikada bir akıllı telefonlarından sosyal medya hesaplarını ve anlık mesajlaşma uygulamalarındaki hareketleri tespit etmek için uğraştıklarını görebiliriz. 

Dünya, sürekli olarak telefonlarını taramakla meşgul oldukları için anlamlı bir sohbeti dahi yapamayan akıllı telefon zombileri, sosyal medya platformlarını renklendirmeye çalışan 'en selfie merkezli' arkadaşlarla doludur.

Araştırmalar, hepimizin bir dereceye kadar teknoloji bağımlısı olduğumuzu gösteriyor. Çoğumuz günde birkaç saatimizi akıllı telefonlara, tabletlere ve bilgisayara harcıyoruz. Çalışma yaşamı buna bağlı olanları düşünmek bile çok zor...

Dikkat dağınıklığı veya odak eksikliğinin birden fazla nedeni olsa da, dikkatimizi dağıtmakta birincil sorumlu olarak 'akıllı telefon, internet ve sosyal medyanın kullanılması'nı düşünebiliriz.

JAPON BALIĞININ DİKKAT SÜRESİNDEN BİLE DAHA AZ

İnsanın dikkat süresi üzerine yapılan araştırmalar, bunun önemli ölçüde azaldığını ortaya koymuş durumda. 2000 yılında 12 saniyelik ortalama dikkat süresi 2013 yılında 8 saniyeye düşmüş durumdaki, bu Japon Balığının dikkat süresinden bile daha az. 

Teknolojinin aşırı kullanımı, Depresyon, Anksiyeteden Siberkondri, Uykusuzluk, Nomofobi, FOMO gibi ciddi sorunlara ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) semptomlarının gelişmesine kadar ciddi zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Listeyi daha fazla da uzatabiliriz...

Dikkat dağınıklığı yeni bir olgu değil, insanoğlu var olduğu günden beri bu sorunla uğraşıyor, ancak dijital teknolojinin neden olduğu bağımlılık ve dikkat dağınıklığının örneği yok. İnsan beyni de daha karmaşık bilgileri algılamak, kaydetmek ve bunlarla başa çıkmak için bir ölçüde evrimleşmiş olsa da, maruz kaldığımız ölçülemez bilgi hacmi hala hayal gücünün ötesinde.

Çoğu insan bu sorunu olumsuz olarak görmüyor bile, bu dikkat dağıtıcıları ile gerçekte yüzleşmek istemedikleri ve sorunlardan kurtulmak için bir kaçış olarak kullanıyorlar. İronik olarak, insanlar bu kaçışların tuzağına düşüyorlar ve kaçışlarla başa çıkmak gerçek hayat sorunlarından daha da zorlaşıyor.

TEKNOLOJİNİN OLMADIĞI BİR DÜNYA HAYAL BİLE EDEMİYORUZ

Buradaki anahtar nokta, sorunun ana kaynağını bilmek ve bu dikkat dağıtıcı şeylerin ne kadar zararlı olduğunu ve bize ne kadara mal olduğunu anlamaktır. Dijital dikkat dağıtma tehdidi fark edilirse verilecek mücadelenin en azından yarısı kazanılır.

Akıllı telefonunuzun kısa bir taraması, size zamanınızın ve enerjinizin çoğunu hangi uygulamaların tükettiğine dair bir fikir verecektir. Akıllı telefonunuzu aşırı kullanmadığınızı düşünüyorsanız ve bunlara ne kadar bağımlı olduğunuzu test etmek istiyorsanız, birkaç hafta boyunca tüm sosyal medya uygulamalarını, gereksiz çevrimiçi alışveriş uygulamalarını ve çevrimiçi oyun uygulamalarını kaldırmayı deneyebilir ve nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

'Dijital teknoloji' hiç şüphe yok ki, dünya ile bağlantı ve sunduğu bol bilgi açısından konfor ve rahatlık sunar. Ki, teknolojinin olmadığı bir dünya hayal bile edemiyoruz. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime