Medya ve Doğal Afetler

Türkiye'nin dünyanın dengesini bozan iklim değişikliğinden tarihsel olarak sorumlu olmadığı bir sır değil. Tarihsel olarak iklim değişikliğinden sorumlu olmasakta sonuçlarını her geçen gün daha ağır dağa felaketleriyle yaşıyoruz.
ABONE OL
Abone Ol
Medya ve Doğal Afetler
Haberler / Analiz
12 Ağustos 2021 Perşembe 01:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Peki toplum olarak iklim değişikliğinin farkında mıyız, bunun için endişeleniyor muyuz, iklim değişiklini giderecek gerekli adımları izliyor muyuz, iklim değişikliği nedeniyle karşı karşıya olduğumuz durumun tamamen farkında mıyız? bu soruları daha da çoğaltmak mümkün...

Burda bahsedeceğimiz konu belkide bunlar içerisinde en önemlisi, medya iklim değişikliği konusunda haber yaparken üzerine düşen görevi tam olarak yerine getiriyor mu, hangi bilgileri paylaşıyor hangi bilgileri paylaşmıyor? 

Medyada yer alan haberlerin genelinde, iklim değişikliğinin sonucu olan afetlerin türü, yeri, zamanı, altyapıya olan etkisi, yaralı ve ölü sayısı hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Ve afetten etkilenen insanların alacağı yardımlardan bilgimiz oluyor. 

Afetten kaynaklanan haberler medya da birkaç gün yer alır ve birkaç gün tartışma programlarında üstte bahsettiğimiz çerçevede konu tartışılır ve sonra haberler bir anda ortadan kaybolur, tartışma programlarında bu konu bir sonraki doğal afete kadar bir daha gündeme gelmez.

İklim değişikliğinin neden olduğu doğal afetlerin yakın zamanda veya yakın gelecekte başka bir doğal afete nasıl yol açacağını sonraki sonuçlarını derinlemesine analiz etmiyor, tartışmıyor ve çözüm üretmiyoruz.

MEDYANIN ETKİSİ

Medya kapsamı bakımından iklim değişikliği konusunda kamuoyu üzerinde etkisi vardır. Çünkü nihayetinde haberleri toplayan, değiştiren ve ileten meyayının kendisidir. Medya çalışanları, afet bölgesinden bilgi aktarırken kritik koşullarda mücadele ediyor, bizi duruma yönelik en son gelişmeleri aktarıyorlar. 

Toplum olarak, duruma bilgiyi aktaran muhabirden ve çalıştığı medya kuruluşunun bakış açısından bakmaya ve anlamaya çalışırız. Bu noktadan yola çıkarak medyanın toplumun iklim değişikliği hakkındaki görüşlerini şekillendirmede büyük payı olduğunu söyleyebiliriz.

İnsanlar ve canlılar, iklim değişikliği nedeniyle dengesi bozulan gezegende hayatta kalmak için yeni zorluklarla karşı karşıya. Toplumun ise bu konuda neler yapılması gerektiğine karar vermesi için doğru ve nesnel bilgiye ihtiyacı var.

Özgür ve nesnel medya, iklim değişikliğinin getirdiği tehditlerin üstesinden gelmek için bize en iyi şansı vermede çok önemli bir rol oynayabilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime