PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DUNNİNG - KRUGER İKTİDARI...?
M. Kürşat Türker
YAZARLAR
20 Ekim 2020 Salı

DUNNİNG - KRUGER İKTİDARI...?

 
 
" Bilen cesareti kadar bilgilidir.., cahilse cehaleti kadar cesur.. "  ( 1997, Trabzon )
 
                                        " Cahil cesareti " nitelemesi üzerinden sendromu tanımlayan araştırmacılara 2000 yılında Ig Nobel kazandıran olgu, esasında kapital dünyanın para, mülk ve itibar sahiplerine tanıdığı sosyal statü ve mevki seçeneklerinin kaçınılmaz sonucudur.. Sendromdan muzdarip olan bireylerin ortak özelliklerinden bazıları şu şekildedir ; 
 1- Hakkında yüzeysel bilgi sahibi oldukları konularda dahi ilim sahibi olduklarını ve yeterlilik sıkıntısı çekmediklerini düşünecek ölçüde " Sanrısal üstünlük " zannına sığınabilirler.
 2- Kulaktan dolma , dilden sarma kategorisinde bilgi düzeyinde dahi çevresine, konunun uzmanı izlemini verebilecek seviyede oyunculuk yetileri geliştirirler ve oyunculukları ile de ayrı gurur duyabilirler.
 3- Kendini vasıf, yetenek ve kabiliyetleri açısından hemen her konuda yeterli saymak ve gerektiğinde yetersiz görülen şahısları dahi eğitebilecek ölçüde özgüven sahibi olabilmektedirler.
 4- Empati geliştirme ve objektif düşünebilme ve tevazu sahibi olma gibi meziyetlerinin eksikliği nedeniyle kendisini yetersizliği konusunda uyaranlara karşı fevri, ilkel ve gürültülü tepkiler verme eğiliminde olabilirler.
 
TARTIŞMA   :  Epistemoloji ( Bilgibilim felsefesi ) açısından bakıldığında ; Bilgi sahibi ve deneyimli insanların bir olgu ve durum karşısında analitik yaklaşım metodunu benimsemelerinden mütevellit daha kuşkucu, tedbirli ve eklektik yaklaşım sergilemeleri önemli etkendir. Oysa deneyimsiz ve bilgisiz insanların, özellikle sakıncalar ve tedirginlikler alanına ilişkin daha az kaygı sahibi oldukları ve kendine güven hissini daha yoğun yaşadıkları izlenmektedir..
                         
                          Sosyolojik bakış açısından ise özellikle son yüz yıldır Dunning-Kruger sendromu ile çok daha fazla haşır neşir olmamızın temel sürükleyici ise; Köylü-Dağlı toplumundan şehirli ve modern topluma geçiş parametrelerinin maddi olanaklar çerçevesi üzerinden değiştirilmesidir.. Örneğin ; Bir zamanların üzerinde güneşin batmadığı medeniyetin başkenti olan Londra vilayeti ,  eskiden sir, lord ve düşes gibi tanımlarla burjuvazi ve aristokrasinin rütbelerine sahip bireylerin sosyal yaşam alanı iken zaman içinde, maddi imkanları daha yüksek yobaz şeyhler, dağ köylü servet saçıcılar ve cibilliyeti belirsiz kompradorların besi yeri haline gelmiştir.., Bilimsel ve yaşamsal bilginin eksikliğini maddi imkan ölçütleri ile kapatmaktan başka çaresi olmayan şehirleşmemiş kitleye ev sahipliğini para karşılığı kabul eden bu tip Avrupa şehirlerinde,  kapitalizm dejenerasyonuna binaen şehirli addedilen zümre atalarının doğup öldüğü yaşam alanlarını terk etmeye dahi zorlanmıştır.. Bu zorunlu kaçışın temel dinamiği de nepotizm'in bu tip medeni çöküş bölgelerinde fazlasıyla artması ve Dunning-Kruger sendromuna sahip olmasına rağmen kişilerin bu durumdan muzdarip olmak bir yana fazlasıyla yaşamsal çıkar elde etmeleridir..
 
                          Bizim tür coğrafi- kültürel geçiş bölgesi toplumlarında, siyasetten medeniyete her alanda taklit-takiye yöntemini şiar edinmiş bireyler, özellikle nepotizm yoluyla aşiretçi, kabileci ve akraba-i taallukatçı bir geleneğin kaçınılmaz tesiriyle farkında olmadan Dunning-Kruger sendromunu yaymaktadır. Hele bir de bu kabileci ve kabalacı yaklaşım, bir ülkede iktidarı ele geçirdiğinde durum seyreyle cümbüşü derecesinde görüntüye bürünebilmektedir. Sonuç olarak damadını bakan, eltisini rektör, eski mahalle bakkalını müsteşar, doktorunu başhekim, eniştesini belediye başkanı yapan kişinin kendisi de bir dağ köylüsü olarak sonradan uydurulmuş mevkileri işgal etmeyi maharetten saymış bir cehli mürekkep şahıstır.., Tabii olarak mitingde çay dağıtır gibi devlet mekanizmasında rütbe ve statü dağıtan ve esasen kendisi de Dunning-Kruger olan şahıs, adeta hastalığı devlet epidemisi şeklinde tüm ülkenin sathına yaymaktadır.
 
                                           " Liyakatten feragat eden toplumlar, necasetten basiret beklemeyi maharet sayacaklardır. " ( 2019, Trabzon )
Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. şehir içi taşıma izmit evden eve taşıma istanbul evden eve taşıma çanakkale evden eve taşıma
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime