Uzmanlar, nüfustaki azalmaya Çin’in 1979 ile 2016 yılları arasında uyguladığı “tek çocuk” politikasının, yüksek yaşam ve eğitim maliyetlerinin ve son 3 yılda uygulanan katı “sıfır COVID” politikası gibi uygulamaların yol açtığını belirtiyor.
Ailelerin 2016 yılında 2, 2021’de ise 3 çocuk sahibi olmasına izin verilirken, azalan doğum oranının artırılması için teşvikler, vergi indirimleri ve daha iyi sağlık hizmetleri uygulamaya konsa da, doğum oranında düzenli olarak artış kaydedilmedi.
ARTIK EN KALABALIK ÜLKE ÇİN DEĞİL
Birleşmiş Milletler'in (BM) tahminlerine göre dün itibarıyla Hindistan'da nüfus Çin'i geçti.
Onlarca yıldır “dünyanın en kalabalık” ülkesi olan Çin'de düşen doğum oranlarının aksine Hindistan'da nüfus son yıllarda adeta patlama yaptı.
BM verilerine göre Hindistan'ın nüfusu bu yıl sonuna dek tahmini olarak 1 milyar 429 milyonu aşacak. Pandemi nedeniyle 2021'de planlanan nüfus sayımı yapılamadığı için ülkedeki gerçek nüfus tam olarak bilinmese de ülkede son yıllarda yaşanan nüfus artış oranı Hindistan'ın artık dünyanın en kalabalık ülkesi haline geldiğini gösteriyor.
HER AY 1 MİLYON KİŞİ ARTIYOR
Hindistan nüfusunun 12 yıl önceki son sayımdan bu yana 210 milyon, yani neredeyse Brezilya'nın nüfusu kadar arttığı, 2020'den bu yana her ay yaklaşık 1 milyon kişinin nüfusa eklendiği tahmin ediliyor.
Hindistan'da son yıllarda düşen doğurganlık oranlarına rağmen nüfus patlaması yaşandı. Resmi veriler Hindistan nüfusunun artmaya devam ederek 2064'te 1,7 milyara ulaşacağını gösteriyor.
DEV ŞİRKETLERDEN HİNDİSTAN ADIMI
Bu durumun istihdamda da önemli değişimlere yol açacağı belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, Apple ve Foxconn gibi dev şirketlerin son dönemde Çin'deki üretimi azaltarak Hindistan'a yönelmeye başladığına işaret etti.
Çin'de 65 yaş üstü nüfusun son 20 yılda yüzde 87 artmasının ve çalışan nüfustaki düşüşün bu değişimde etkili olduğu vurgulanıyor.