PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çekilmeyi Durdurun Talimatını Öcalan Verdi!
Talat Atilla
YAZARLAR
14 Ekim 2013 Pazartesi

Çekilmeyi Durdurun Talimatını Öcalan Verdi!

MİT ve Öcalan arasında yürütülen barış süreci, PKK'nın çekilmeyi durdurmasıyla başka bir zemine savruldu. Kamuoyunun bir bölümü, "Hükümet ne yaparsa yapsın, PKK barış sürecini baltalamaya kararlı." derken, bir kısım kamuoyu da, "PKK, Öcalan'ı dinlemiyor." değerlendirmesinde bulundu. Aldığım kesin bilgiye göre PKK'lıların çekilmesini durduran kişi bizzat Abdullah Öcalan...

Bu konuyu detaylandırmadan önce barış sürecinin başka bilinmeyenlerini kısaca özetlemek isterim.

 

 

PKK'LILAR KANDİL'DEN EĞİTİM ALARAK TÜRKİYE'YE GERİ DÖNDÜ!

MİT ve Öcalan arasında yürütülen çekilme sürecinde, 18 yaş altındakiler ve hastaların evine dönmesinin yanında, silahlı PKK'lıların Türkiye'yi terk etmesi konularında anlaşılmıştı. Bu sürece uyulmadığı gibi Türkiye'yi terk eden az sayıda PKK'lı, Kandil'de teorik eğitimden geçerek Türkiye'ye yeniden döndü.

Bununla yetinmeyen PKK, stratejik yerlere mühimmat yığınağı yaparak savaşmaya hazır konuma geldi. Tüm bunların yanında PKK'ya ciddi sayıda da katılım oldu.

 

 

 

 

KCK'LILAR SERBEST BIRAKILSIN DİYE ÇIKIŞ DURDU!

 

Gelelim Abdullah Öcalan'ın PKK'lıların çekilmesini durdurma talimatına.

Öcalan, başta KCK tutukluları olmak üzere pazarlık kartını güçlendirmek için kendisini ziyarete gelenler aracılığı ile PKK'ya, "Çekilmeyi durdurun" talimatı verdi. Öcalan, yasal düzenlemelerle 250 KCK tutuklusunun serbest bırakılmasını beklerken, hükümetin yasal düzenlemeleri sınırlı revize etmesi sonucunda, 20 KCK'lının serbest bırakılması üzerine Öcalan karşı atak yaparak PKK'ya, "Türkiye'yi terk etmeyin" dedi.

Kamuoyunun aksine tüm gelişmeleri anı anına izleyen devletin ilk karşı misillemesi, Öcalan'ın yanına gidecek 8 mahkuma vize vermemesi oldu.

 

 

ABD: SÜRECİN DIŞINDA KALDIK!

Türkiye ağır aksak da olsa bu süreci yönetirken başta ABD ve İran olmak üzere birçok devlet de barış sürecinin bir yerine eklemlenmek istiyor. ABD, Türkiye'ye, "Bu sürecin çok dışında kaldık" sitemine olumlu yanıt alamazken İran daha kurnaz bir yaklaşımla Kandil’e, "Takıldığınız bir yer olursa yardımcı olalım" teklifini götürdü.

PKK unsurlarının kışkırtmaya çalıştığı Barzani ise Türkiye'nin barış sürecine verdiği destekten memnun görünüyor.

 

 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Yakın zaman için Öcalan'ın PKK'ya eylem yaptırma niyeti yok. Öcalan, sivil toplum örgütleri dahil diğer siyasi oluşumların desteğini alarak PKK'nın ırkçı imajının düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye için en kritik dönemin genel seçimlere yaklaşırken gelişebileceği öngörülüyor.

 

 

Başbakan unutmadı!

Kabine’nin kalbi ağzında olan isimlerinden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geçen hafta, "Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki daha büyük yerlere layık." sözleri Ankara'yı hareketlendirdi. Arınç daha sonra, "Gökçek üzülmüş. Ben kendisini başarılı buluyorum" diyerek gönül almaya çalıştı ama bu sözlerle, "Gökçek'in yerine Veysel Tiryaki gelmeli." dediğini de herkes anladı. Siyasetçilerin ortamı hareketlendirmek için zaman zaman bu tarz konuşmalar yapması siyasetin doğasında vardır. Bu yüzden bu tür konuşmaları normal buluyorum ama ben siyasetçi olmadığım için kitabın ortasından konuşmayı tercih ederim. Arınç, Melih Gökçek'ten haz etmez. Amiyane tabiri ile bu sözleri ile Gökçek'e bir kılçık atmış oldu ama Veysel Tiryaki'nin bir sene önce Milliyet'e yansıyan, "Hükümetin atadığı valiler deneyimsiz. Eşini dostunu vali yapmayacaksın." sözlerini Başbakan Erdoğan'ın unutmadığı da Ankara'da biliniyor.

Nasıl unutsun? Valileri atayan Başbakan Erdoğan'ın bizzat kendisi!

 

 

Daha sakin!

Türkiye Cumhuriyeti tarihsel büyüklüğü ve zamanın realitelerini harmanlayan dış politika üretme noktasında daha istikrarlı bir grafik izlemek zorunda. Türkiye bazen, kendine yakışan bir vakar içinde dış politika yaparken, bazen de duygusal reflekslerinin esiri olarak gerçeklikten kopabiliyor. Orta yolu bulmakta zorlanıyoruz. Ya büyüklüğümüzü abartıyoruz, ya da küçüklük kompleksine giriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Ortadoğu'nun ya da Avrupa'nın her hangi bir ülkesi değil. Tek fermanla Avrupa'nın devlerine diz çöktüren, kralları aşağılık kompleksine sokan bir mirasın sahibiyiz.

Duygusal patlamalar aşkı bile öldürürken, devletleri yüceltmesini bekleyemeyiz.

 

 

CHP'nin postacısı!

Yılan hikâyesine dönen, "Sarıgül, CHP İstanbul adayı olacak mı?" sorusu halen yanıtını bekliyor ama bu süreçle ilgili ilginç bilgiler gelmeye devam ediyor. Teşkilatın Gürsel Tekin'e sıcak bakmasına rağmen Mustafa Sarıgül'ün CHP adaylığı henüz gündemden düşmedi. Zaman zaman kopma derecesine gelen Kılıçdaroğlu&Sarıgül ilişkisi ise bir köşe yazarının aracılığında yürüdü. Hürriyet'in Ankara'dan köşe yazan bir ismi Mustafa Sarıgül ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında postacılık yaptı.

Sarıgül'ün Kılıçdaroğlu'na, Kılıçdaroğlu'nun Sarıgül'e mesajlarını o köşe yazarı taşıdı. Geçen hafta, "Milletvekili olmak için köşelerini kullanan gazetecilerin" isimlerini sayarken bu gazetecinin ismini de yazmıştım. Can çıkmayınca, huy çıkmıyor. Gazeteciliğin çıtası neden yerlerde diye soran olursa, lütfen bu örneği hatırlayıp boş yere ümitlenmesin!

*Bu yazı Talat Atilla’nın Güneş Gazetesi’ndeki köşesinden alınmıştır…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Misafir
 19 Ekim 2013 Cumartesi 16:00
Birilerini uyandırmaya yeter mi bilmem. AKP-PKK ortaklığının BARIŞ MASALIna , pardon, barış sürecine KATKI, türktime'den bir haber, "Barış Süreci Böyle Yürüyor! PKK'lılar Balık Tutmaya Giden Vatandaşları Dövdü, Tehdit Etti, Paralarını Yaktı. Bitlis Merkez’e bağlı Kayalıbağ Köyü Karaca Mahallesi bölgesinde 17 Ekim Perşembe öğle saatlerinde balık tutmaya giden vatandaşlar teröristler tarafından dövüldü" bu da haberin linki, http://www.turktime.com/haber/Baris-Sureci-Boyle-Yuruyor/254708
 Misafir
 19 Ekim 2013 Cumartesi 08:28
AKPyi savunmakta zorlanınca birileri, laf yetiremediği önceki sayfayı bırakıp buralarda derdini anlatma kaygısına düştü. AKP aşkı nelere kaadir, görüyormusunuz. PKKyı savunduğunun farkında olup da bunu AKPyi savunmak adına üstlenmek bile içine düştüğü açmazı görmesine yetmiyor. "bir haydut çetesiyle aynı masalı tekrarlamak zorunda kalmak" kendi kişilik parçalanmasıyla bile zor açıklanır. Kurduğu hayal dünyası ile geçeklerin dünyasını birleştirmeye çalışıyor. Kolay gelsin(!)...
 TOTEM
 16 Ekim 2013 Çarşamba 20:56
ve helikopterleri çekip saatlerce çatışan mehmetçiğe destek göndermeyip onları ölüme terkederek olur! Dün dağlıcada,aktütünde askerlerimiz öldürülür taburlarımız basılıp içinden esir alınan askerlerimiz onlarca kilometre öteye ülke dışına çıkartılırken bu nasıl iş dediğimizde orduyu yıpratmayın diyenler bugün ortaklıktan bahsediyorlar. Bu nasıl bir ihanettir böyle?ben pkk dan bile daha çok kızıyorum bu hainlere savaşta seni düşmanın değil içindeki hainler kahreder.
 TOTEM
 16 Ekim 2013 Çarşamba 20:53
Şöyle bir beyanat verdi diye ve içimizdeki bazıları bak görüyormusunuz adamlar ne istiyor diye ortalığı germeye çaslışıyorlar. Pkk ve Bdp öncedende sürekli birşeyler istiyorlar ve daha sivri açıklamalar yapıyorlardı,Pkk elebaşları şimdikinden daha sivri çıkışlar yapıyorlardı ve üstüne birde onlarca,yüzlerce genç ölüyordu şimdi değişen tek şey ölüm yok ve bu birilerini fena halde rahatsız ediyor. Akpkk ortaklığı diyor birileri! Ortaklık mı dediniz? Ortaklık Pkk basacağı zaman bütün subayları ve-
 TOTEM
 16 Ekim 2013 Çarşamba 20:50
Daha geçen yıl Pkk dağlarda Ordu ile savaşıyordu,Bdp liler canlı kalkan olmaya gidiyorlardı ve ortaya bir çözüm süreci diye birşey çıktı ve silahlar sustu,artık gencecik fidanlar ölmüyor ancak bu durum birilerinin hiç hoşuna gitmedi!Hani yeni barışmış insanların arasına sürekli nifak sokup yeniden kavga ettirmeye çalışan insanlar vardır ya bu ülkede de yeniden çatışma ve kaos ortamını geri döndürmek için tarafları kışkırtan yapılar var. basın sürekli sert başlıklar atıyor Bdp şunu dedi,Pkk lılar
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime