ABD'nin yeni Suriye planı ne?

Kasım ayında yapılan seçimlerde Donald Trump'ı geride bırakarak ABD başkanı seçilen Joe Biden'in Suriye politikası merak edilen konuların başında geliyor. Yeni yönetimin şu ana kadar yaptığı açıklamalara baktığımız zaman Suriye politikasındaki değişiklikler, yön bakımından belirsizliğini koruyor.
ABONE OL
Abone Ol
ABD'nin yeni Suriye planı ne?
Haberler / Analiz
16 Şubat 2021 Salı 01:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Biden'ın Suriye meselesini yönetmeyi seçeceği ekip hakkında çok az netlik var. Bu netlik eksikliği, yeni yönetimin Suriye konusundaki pozisyonu, potansiyel bir siyasi çözüm, Rusya'nın Orta Doğu'daki ağırlığını arttırması, İran'ın nükleer programı ve ABD'nin Suriye, İran ve Rusya yaptırımları gibi nedenlere bağlayabiliriz.

Bununla birlikte, ABD'nin Suriye politikasının değişeceğini kesinlikle söyleyebiliriz. Biden, bu değişikliklikleri Barack Obama'nın yardımcısı olduğu dönemdeki Suriye politikasının ışığında yapacaktır.

Şu anda bu politikaları Suriye'de uygulamak zor olacak olsa da, Obama gibi Biden da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad liderliğindeki rejime karşı hoşgörülü davranmaya devam edecektir.
Donald Trump, Obama yönetiminin Suriye rejimi üzerinde uyguladığı havuç-sopa politikasından vazgeçerek baskıyı artırmış gerektiğinde zor yöntemlere başvurmuştu.

Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) sempatisini saklamayan Biden'ın Türk askeri varlığını Suriye'de istemediği de bir başka gerçek. Bu da Suriye özelinde Türkiye ile ABD'nin yeni yönetiminin yakın ve orta vadede karşı karşıya kalacağı bir sorun olarak ortada duruyor.

2015'in sonlarında Suriye'ye müdahale eden ve varlığını her geçen gün biraz daha artıran Rusya, yeni seçilen başkanın karşı karşıya olduğu ve Obama'nın görev süresi boyunca mevcut olmayan bir başka sorun konumunda. 

SİYASİ ÇÖZÜM

Tüm bunlar, ABD'nin bölgedeki politikasında köklü değişiklikler yapma olasılığını sınırlıyor. Öyle görünüyorki Biden'ın elinde kalan tek seçeneği, siyasi arenaya daha fazla dahil olmak ve Suriye'deki soruna siyasi bir çözüm bulmak.

Biden, görev süresinin başında Trump döneminde uygulanan Suriye politikasında pek fazla değişiklik yapamayacak, çünkü ABD içerisindeki siyasi dengeleri gözetmesi gerekiyor.

ABD'nin Suriye rejimi üyelerine yaptırım uygulayan Sezar Yasası, siyasi bir çözüme ilişkin ABD dış politikasını etkileyebilecek bir başka faktör. Sezar Yasası, tam adıyla Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası, 21 Aralık'ta Donald Trump tarafından imzalanmıştı. 

Yasanın adını, "Suriye hapishanelerinde işkence ve ölümü belgeleyen 52 bini aşkın fotoğrafı ülke dışına çıkardığı" öne sürülen "Sezar" kod adlı bir eski askeri fotoğrafçıdan aldığı belirtiliyor. Bu nedenle yaptırımlar kamuoyunda "Sezar yaptırımları" diye adlandırılıyor.

ABD'deki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, IŞİD'in yeniden örgütlenip saldırılarına devam edebileceği korkusu nedeniyle Suriye'nin kuzeydoğusundaki ABD askeri varlığının sürdürülmesi gerektiği konusunda hemfikir.

ABD VE RUSYA'NIN ÇIKARLARI ÇELİŞİYOR

Biden, 2003 Irak Savaşı'ndan bu yana Kürt gruplarla yakın ilişki içindedir ve yeni yönetimin özellikle Türkiye ile gergin ilişkiler ışığında Suriye'nin kuzeydoğusunda PYD'yi desteklemesi de muhtemeldir. Biden'in seçim kampanyası sırasında, Suriye'de yapılan politik hataların Rusya'nın Suriye'ye müdahalesine yol açtığı için bunları tekrar etmeme sözü verdi.

Öte yandan Suriye rejimide, Biden'ın sorunların çözümünde daha ılımlı olacağını umuyor. Görünüşe göre Suriye rejimi İran'la bağları da dahil olmak üzere birçok konuda ABD ile uzlaşmaya hazır. Bununla birlikte, Rusya ile bağları bir engel olmaya devam edecek çünkü ABD'nin daha fazla müdahalesi Rusya'nın stratejik çıkarlarıyla çelişiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime