PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Devlet, Öcalan'ı Kuzey Irak'a Yerleştirmeyi Tartışıyor!
Talat Atilla
YAZARLAR
27 Ağustos 2012 Pazartesi

Devlet, Öcalan'ı Kuzey Irak'a Yerleştirmeyi Tartışıyor!

Terör örgütü eylemlerini son zamanlarda sıklaştırdığı gibi, eylem şekli ve PR yöntemini de revize etti.  PKK, terörü şehirlere yayarken, diğer taraftan BDP Milletvekillerinin kendilerine olan desteğini kameralar eşliğinde aleni hale getirdi. 

Sahada ağır kayıplar veren PKK,  şehirlerde ses getiren eylemler yaparak sahadaki başarısızlığını telafi etmek istiyor. 

Tabii tüm bu süreçler yaşanırken terörü bitirmek için devlet refleksinin nasıl bir yol haritası hazırladığı doğal olarak merak ediliyor.

Aldığım bilgilere göre devlet terörü etkisizleştirmek için değişik alternatifler üzerinde çalışıyor. Masadaki seçeneklerden en dikkat çekeni şu;

Türkiye Cumhuriyeti, PKK’nın silah bırakması karşılığında Abdullah Öcalan’ı Kuzey Irak’ta ev hapsinde tutmayı tartışıyor.

Türkiye sınırları içerisinde Öcalan’ı ev hapsine alma seçeneğinin güvenlik yüzünden masadan tamamen kalktığı, Kuzey Irak’ta Türkiye’nin kontrol ettiği mini tampon bir bölgede Öcalan’ı ev hapsine alma seçeneğinin devlet katında ve Öcalan’la ciddi ciddi tartışıldığı öne sürülüyor.

Masadaki kartları şöyle özetleyebiliriz;

TÜRKİYE CUMHURİYETİ: PKK tüm silahlarını Türkiye ve ABD’nin gözetiminde bıraktıktan sonra Öcalan’ın Kuzey Irak’ta Türkiye sınırına yakın bir bölgede ev hapsine alınmasını değerlendiriyor.

PKK:  Devletin bu yaklaşımına Murat Karayılan sıcak, Cemil Bayık’ın mesafeli, Duran Kalkan ve Fehman Hüseyin’in, “Önce Kuzey Irak’ta Öcalan’a ev hapsi verilsin” diyerek karşı çıktığı söyleniyor.  

ÖCALAN: Bu teklifi PKK’nın kabul etmesinden sonra değerlendireceğini söylese de kabul etmeye istekli.

BARZANİ&TALABANİ: PKK tabanında etkisi olan Barzani, “Arada kalırız” gerekçesiyle bu teklife soğuk yaklaşırken, Talabani’nin yeşil ışık yaktığı söyleniyor.

 

Hüseyin Aygün CHP’yi kilitledi

 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün  PKK tarafından kaçırılıp serbest bırakıldıktan sonra söyledikleri CHP’nin Kürt politikasını tamamen kilitledi.

Güneydoğu’daki oyları hedefleyen CHP, Şükrü Elekdağ’a dünyadaki örnekleriyle karşılaştırmalı çok geniş bir rapor hazırlatıyordu. Ancak, Hüseyin Aygün’ün PKK’lıları genç arkadaşlar diye nitelemesinin ardından partiye yöneltilen PKK’yla yakınlaşma eleştirisi bu raporun buzdolabına konmasına neden oldu. CHP’ye açılım getirmesi için kurgulanan rapor, Aygün’ün aşırı açılmasının kurbanı olmuş durumda. CHP’nin bazı dinamikleri bir türlü Kemal Kılıçdaroğlu’na ayak uyduramıyor!

 

Göründüğü gibi değil!

Ahmet Hakan, Gül&Erdoğan arasında bir ayrışma olduğunda yandaş medyanın blok olarak Erdoğan’ı destekleyeceğini yazdı. Ayrıntıya inmeden genel bakışta böyle gibi görünüyor.

Ancak detaylarda Erdoğan’ın medyasına pek de hâkim olamadığı görülüyor.

Türkiye’nin turnusolu haline gelen Kürt sorununa bakışta bu kolayca anlaşılabiliyor. 

Erdoğan’ın büyük emek verdiği Sabah ve Star grupları, Kürt sorununa bakışta tamamen Gül çizgisinde. PKK’yla ilgili Erdoğan’ın sert sözleri manşetlere taşınsa da, soruna ilişkin çözüm önerileri, yol haritası, İçişleri Bakanı’na liberal kalemlerle aynı çizgide tepkiler ve başka detaylarda  Erdoğan’ın duruşunu eleştiren hatta duruşuna tamamen ters yazılar yazıldığını ve haberler yapıldığını görüyoruz. Yine dış politikada da aynı durum söz konusu. Sabah ve Star gruplarının entelektüel birikimi önceliğe alan tavırları da Gül’ü Erdoğan’a tercih ettikleri bir diğer nokta. Özetle Gül&Erdoğan savaşı başlarsa kimin kimin yanında olacağı o kadar da net değil.

 

Akit’e karşı blok!

İktidara yakın medya içinde son günlerde ilginç bir savaş yaşanıyor. Bu savaş da az önce turnusol dediğim Kürt sorunu yüzünden. 

Akit Gazetesi PKK’yla mücadelede operasyon isteyen ve şahin politikaları savunan bir çizgide ilerliyor. Bunu yaparken de Ali Bayramoğlu, Cengiz Çandar gibi liberal kalemlerin PKK’ya yaklaşımına çok sert eleştiriler yöneltiyor, hatta PKK’yı desteklemekle suçluyor.

Akit’e karşı ise Star, Sabah ve Yenişafak’tan bazı yazarlar blok oluşturdular. Hatta imza kampanyası bile düzenlediler. Hatta Akit’in sert eleştirilerine muhatap olan Yenişafak Yazarı Ali Bayramoğlu’na Sabah Grubu iş verdi.

Bayramoğlu dolgun bir ücretle Aktüel’e yazar yapıldı.

Bu Yenişafak’tan Sabah’a geçişin ilk adımı. Bir süre sonra Bayramoğlu Sabah’a geçebilir.

Aslında bu savaş yukarıda yazdığım Gül&Erdoğan metaforunun medyaya yansımasının bir başka hali. Bayramoğlu da Erdoğan’ın Kürt politikasını eleştirip Gül’e destek veren isimlerden. Tepede başlayan fikri yarılma aşağılarda belirtiler veriyor gibi. İslamcı çizgiye sadık Akit ise Erdoğancı görünüyor.

Başka bir açıdan baktığımızda Sabah’ı tamamen iktidarın güdümünde görmek bir göz yanılması olabilir! Manşetlerinden fazla hissedilmese de bağımsız bir hareket kabiliyeti olduğu görülüyor…

 

Bu yazı Talat Atilla’nın Güneş Gazetesi’ndeki köşesinden alınmıştır…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 teyze
 3 Eylül 2012 Pazartesi 13:51
Öcalan ölünce leşini bu topraklara yerleştirmesinler,Irakın kuzeyine mi güneyine mi nereye gömelim onu tartışsın devlet.
 TOTEM
 2 Eylül 2012 Pazar 16:06
Biliyorum bu sitede konuşlanmış birkaç hayasız militan farklı düşüncedeki insanları en arsız,hayasız ve çirkin yöntemlerle sindirmeye çalışıyor ve üzülerek görüyorum ki Site editörleride bu çirkin insanları cesaretlendirip önlerini açıyorlar.Sizden ricam yanda yazdığınız kriterlerle ilgili uyarıyı kaldırın zira bu kurallara kimse uymadığı gibi Editörler de bu kriterleri istediği gibi kullanıyor.Bana birilerinin yavşak gibi iğrenç bir küfrünü bile yayınlıyorsanız siz hangi kriterden sözediyorsnz.
 Misafir
 30 Ağustos 2012 Perşembe 18:23
apo'ya ev hapsimi bunlar kafayımı kırdılar
 Misafir
 30 Ağustos 2012 Perşembe 17:02
Çok bilmiş çok yanılır.
 TOTEM
 30 Ağustos 2012 Perşembe 12:55
Bu hükümet bir gitse değil mi? bir gitse sana göre herşey yoluna girecek!Hele birde istediğiniz parti iktidar olsa o zaman gözünüz hiçbir yanlışı görmeyecek ve tüm gücünüzle savunmaya geçeceksiniz!Bundan ne çıkarınız var neden körü körüne birilerini bu derece destekleyip bir başka tarafa böylesi bir kinle saldırıyorsunuz bilmiyorum ama ben eleştirdiklerinizi savunmayacağım benim asıl derdim savunduklarınızın eleştirdiklerinizden daha beter olması yoksa siz gibi kimseyi körü körüne desteklemem.
 Misafir
 29 Ağustos 2012 Çarşamba 22:21
@18:52/ işte bunun için şifalar diledim sizlere.Bizim algımızın basitliğine dem vururken ?Bu ülkede ölümü gösterip sıtmaya razı etmek durumu vardır.Biz,iktidarın sahibi olanlara sorunuz,iktidarın sahibi olduğunu zanneden gafillerle sorunluyuz.
 TOTEM
 29 Ağustos 2012 Çarşamba 18:52
Sizler bir tarafın eteğine yapışmış her şeyi oradan yorumluyorsunuz oysa ki durum sizin gördüğünüzden çok farklı.Sizin için Akp İktidardan inse ve istediğiniz parti gelse tüm sıkıntı sona erecek ama öyle değil be gülüm.Keşke her şey sizin algıladığınız kadar basit olsa ama sana anlatmaya çalışsam da dinlemez ve anlamazsın.
 Misafir
 29 Ağustos 2012 Çarşamba 16:35
@Totem / Ülkenin durumundan buhrana girip,kronik yorgunluğun ne olduğunu biz algılayalı çok oldu.Sizler o aralar,neşeli ve umutluydunuz.Sizlere de acil şifalar diliyoruz.Bu yorum laf çarptırma amaçlı olmayıp,tamamen empatidir.
 TOTEM
 29 Ağustos 2012 Çarşamba 16:23
Neden insanlar beyinlerini zorlamak istemezler?Neden araştırma gereği duymazlar?Neden körü körüne ve kayırsız şartsız birilerini destekleme gereği duyarlar.Arkadaşlar biz insanız ve insanoğlu binlerce rengi algılayabilirken sizler her olayı köpeklerin algısı gibi sadece siyah yada beyaz olarak algılamakta neden ısrar ediyorsunuz.Hem bunu neden ne amaçla yapıyorsunuz.Takım tutar gibi cenah gözetip ne pahasına olursa olsun savunmak ta neyin nesi?Siyaset oyun değil ve küme düşen ülkemiz anlayın.
 Misafir
 29 Ağustos 2012 Çarşamba 11:36
Sayın Atilla; Yazdığınız hususu tartışan Türkiye Cumhuriyeti kimdir? Nerede tartışılmıştır ve bu muhteşem! fikrin babası kimdir? Lütfen daha açık yazınız.Biliyor saklıyorsanız amacınız nedir? Dedikoduyu yazıyorsanız amacınız nedir?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime